Hockeyers moeten door met coach

ROTTERDAM, 28 jan. - Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) heeft besloten vooralsnog niet in te grijpen in de situatie rondom het nationale mannenteam.

Zeven internationals stelden afgelopen week de werkwijze van bondscoach Rob Bianchi ter discussie. Het feit dat zowel de spelers als Bianchi te kennen hebben gegeven in de oude samenstelling door te willen gaan tot en met het Europees kampioenschap van juni in Parijs is van doorslaggevende aard geweest bij de besluitvorming van de KNHB.

Volgens Paul Litjens, bestuurslid technische zaken, moeten beide partijen er nu onderling uitkomen. Deze week zal er een gesprek worden georganiseerd. Daarin zullen de spelers mogelijk voorstellen assistent Harrie Delmee als ex-hoofdklassehockeyer meer bij de trainingen in te zetten. Litjens: “Ik weet niet of dat de oplossing voor de problemen is. Maar ik sluit op dit moment niets uit.” Litjens vindt het niet de taak van het bestuur eventueel spelers tot de orde te roepen. “Dat is nog steeds aan de coach. Als hij vindt dat er bepaalde spelers uit de selectie moeten worden gelaten is dat zijn beslissing. Maar hij moet wel voor ogen houden dat er succes moet worden behaald. Daarvoor is hij aangetrokken.”

Litjens beseft dat er een risico aan verbonden is om op de oude voet door te gaan. “Je kan niet wegpoetsen dat er bezwaren tegen Bianchi zijn geuit.” Volgens Litjens is de mening van het bestuur over Bianchi in ieder geval niet veranderd sinds diens aanstelling als opvolger van Hans Jorritsma vorig jaar mei. “We kijken ook naar de resultaten. En je kan toch zeggen dat het toernooi om de Champions Trophy met die tweede plaats positief is verlopen.” Over de periode na het EK, wanneer Bianchi's verbintenis is afgelopen, zegt Litjens nog geen duidelijke mening te hebben. “We zullen dan alle betrokkenen raadplegen, ook de spelers. Dat is niets nieuws. Ook bij het aanstellen van Bianchi heb ik met de aanvoerder en vice-aanvoerder gesproken.” Het is echter nauwelijks voor te stellen dat het contract van Bianchi zal worden verlengd. De spelers willen zich sterk maken voor een terugkeer van Jorritsma.