Gysi doet aanval op methoden Westduitsers

BONN, 28 jan. - “Westduitse politici, ambtenaren en ondernemers gedragen zich ten opzichte van de vroegere DDR als overwinnaars.

Zij hebben de DDR afgebroken en voeren er nu een soort Manchester-kapitalisme in.” Deze aanval op de “oude” Bondsrepubliek deed PDS-voorzitter Gregor Gysi dit weekeinde op het tweede congres van zijn partij.

Gysi, die fractieleider is van de PDS in de Bondsdag, werd met grote meerderheid herkozen als voorzitter van de partij die de vroegere Oostduitse Socialistische Eenheidspartij (SED) is opgevolgd. Het tweedaagse partijcongres was vervroegd in Berlijn bijeengeroepen om de financiele nood van de partij te bespreken en om het partijbestuur een “nationale verbreding” te geven via de verkiezing van een aantal Westduitse leden. Dat laatste mislukte, want na vaak felle discussies kreeg geen enkele Westduitse kandidaat het minimaal vereiste aantal stemmen.

Gysi zag daarin een van de problemen van de PDS bevestigd. De PDS moet in West-Duitsland aanhang en regionale partij-organisaties zien te krijgen om bij volgende Bondsdagverkiezingen in heel Duitsland de kiesdrempel van vijf procent te nemen (en niet meer alleen die in de vroegere DDR, zoals op 2 december vorig jaar). Tussen juni en december vorig jaar verloor de PDS 70.000 leden. Per eind 1990 had zij nog 284.000 leden, van wie circa de helft in de pensioengerechtigde leeftijd, zei Gysi.

Binnenkort zal het PDS-bestuur komen met voorstellen om tachtig procent van het resterende SED-vermogen af te stoten. De partij moet streng gaan bezuinigen, zij heeft in de tweede helft van 1990 167 miljoen mark uitgegeven, vooral aan afvloeiingsregelingen voor ontslagen personeel. Daartegenover stonden slechts 38 miljoen mark aan inkomsten, waarvan acht miljoen uit contributies.