Foto

Een aanhangster van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) waakt bij de kisten van 36 mensen die twee weken geleden omkwamen toen onbekenden tijdens een herdenkingsdienst ANC-aanhangers aanvielen.

In de buurt van Johannesburg woonden gisteren 12.000 mensen hun begrafenis bij. In een poging een einde te maken aan het geweld tussen zwarten onderling ontmoeten ANC-leider Nelson Mandela en de voorman van Inkatha, Mangosuthu Buthelezi, elkaar morgen. Bij botsingen tussen het ANC en de Inkatha-beweging zijn in Zuid-Afrika sinds 1987 zeker 5.000 mensen omgekomen. Zowel Buthelezi als Mandela hebben afgelopen weekeinde gezegd zich in te zullen zetten voor een vreedzame oplossing. “Ik ga erheen om de bellen van de overwinning, de vrede te laten luiden tegen de oorlog en de revolutie”, aldus Buthelezi. Mandela zei zaterdag tegen aanhangers: “We gaan erheen met een oproep het verleden te vergeten en ons te richten op de toekomst.” President F. W. de Klerk heeft steeds verklaard dat het geweld tussen zwarten onderling een belangrijk obstakel is voor zijn plannen om de apartheid af te schaffen. In Zuid-Afrika wordt verwacht dat De Klerk vrijdag bij de heropening van het parlement in Kaapstad de meeste nog van kracht zijnde apartheidswetten zal afschaffen. (Foto Reuter)