Een tientje voor elke foute trap

Edwin Zoetebier betaalde het afgelopen weekeinde een van de meest curieuze boetes uit de geschiedenis van het profvoetbal.

De twintigjarige doelman van Volendam, die de gepasseerde Jaap Schilder verving, moest vijftig gulden afgeven aan trainer Leo Steegman. Op elke slechte uittrap stond namelijk een tientje boete. Hoe is die afspraak tot stand gekomen?

Dat is begonnen in de Verenigde Staten waar we onlangs met Volendam drie wedstrijden hebben gespeeld. We speelden tegen een team uit Orlando, het Olympisch Amerikaanse team en het nationale elftal van de VS. Steegman zei toen: Edwin zullen we voor elke verkeerde uittrap vijf gulden in de boetepot doen? Hij vond dat nog een zwak punt bij mij. Ik ging akkoord, maar in de VS maakte ik in dit opzicht geen fouten. Voor de wedstrijd tegen PSV wilde Steegman het tarief verhogen omdat het om een belangrijke wedstrijd ging. Ik stemde in, want dat bevordert je concentratie alleen maar. Achteraf ga ik akkoord met die vijf tientjes, want ik schoot inderdaad vijf keer verkeerd uit. Zenuwen misschien. In ieder geval, mag het niet meer gebeuren, want je zorgt met een verkeerde uittrap voor paniekerige situaties in de ploeg.

Jaap Schilder heeft in de regionale pers nogal verbolgen gereageerd op jouw uitverkiezing.

Het is voor hem een vervelende situatie. Hij heeft toch drie jaar in het basisteam gestaan. Kort voor de winterstop stond ik tegen NEC voor het eerst in de basis. Ik zag mijn naam bij de wedstrijdbespreking tot mijn verbazing op het bord staan. Dat had ik te danken aan een goed optreden in de wedstrijd tegen het Olympisch team. Schilder zat sip in de hoek. De spelers hadden het een beetje aan zien komen. We kregen te veel doelpunten tegen, geen enkele wedstrijd hielden we de nul vast. Ik hoop dat Jaap blijft knokken.

Keeperstrainer Frans Hoek zou er bij Steegman persoonlijk op hebben aangedrongen om jou tegen PSV op te stellen.

Daar weet ik niets van. Hoek is wel mijn grote leermeester. Hij leert je bijvoorbeeld hoe je je bij bepaalde schoten moet opstellen. En elke maandag trainen we op uittrappen...

    • Erik Oudshoorn