Droom wordt realiteit voor Becker met dubbele triomf

MELBOURNE, 28 jan. - Met zijn imponerde overwinning op aartsrivaal Ivan Lendl in de finale van de Open Australische tenniskampioenschappen is Boris Becker voor het eerst in zijn loopbaan aanvoerder van de wereldranglijst geworden.

In Melbourne werd de droom gisteren realiteit. De 23-jarige Becker zegevierde na 170 enerverende minuten in vier sets (1-6, 6-4, 6-4 en 6-4) en passeerde daarmee Stefan Edberg in de computerranking.

Na afloop van zijn dubbele triomf was de Duitser aanvankelijk nauwelijks aanspreekbaar. Enkele ogenblikken na het benutten van het tweede matchpoint verliet Becker het stadion voor een korte duurloop in het aangrenzende park. “Ik wilde even alleen zijn”, verklaarde hij later. “Ik ging terug in mijn herinnering. Ik dacht aan de voorgaande jaren en wat ik allemaal had meegemaakt. Zeven jaar heb ik hiervoor getraind. Vaak ben ik er heel dicht bij geweest. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat ik juist bij dit toernooi zou slagen. Nu ik mijn doel heb bereikt, is het moeilijk mijn gevoelens onder woorden te brengen.”

In de eerste set kwam Becker er nauwelijks aan te pas. Vloekend en tierend vocht hij tegen zichzelf, daarbij gehinderd door een spierblessure in de rug. Lendl daarentegen speelde als vanouds koel en zakelijk. Twee keer brak de titelverdediger door de befaamde service van zijn opponent, die pas in de zesde game zijn eerste punt behaalde. Met zijn vierde ace schreef Lendl na amper 29 minuten de eerste set op zijn naam.

Niets leek de Tsjechoslowaak een nieuwe overwinning in een Grand Slam-toernooi in de weg te staan. Mede geholpen door de weersomstandigheden - het was relatief koel en bewolkt in Melbourne - hervond Becker zich net op tijd. “Ik kon me aanvankelijk nauwelijks bewegen. De pijn straalde door naar mijn voet en pas nadat de fysiotherapeut me met een speciale creme had behandeld, ging het beter.” Zijn spel werd inderdaad minder gehaast en won aan zuiverheid en kracht. Lendl leek echter ongenaakbaar. In zijn eerste drie service-games stond hij Becker slechts drie punten toe. De Duitser had meer moeite zijn opslag te behouden, maar kon toch steeds een voorsprong nemen.

De ommekeer kwam bij de stand van 5-4. In een poging de set te redden, worstelde Lendl voor de eerste keer met zijn service. Met een prachtige volley benutte Becker zijn eerste setpoint: 6-4. Lendl moest daarna het initiatief aan zijn zeven jaar jongere tegenstander laten. De derde set bracht tennis op topniveau. Becker volleerde sterk en dook naar alle ballen die Lendl vanaf de baseline langs hem trachtte te slaan. Nadat Becker drie breakpoints op zijn eigen service had overleefd, verloor Lendl zijn eerste opslag, mede dank zij een tweetal twijfelachtige beslissingen van een lijnrechter. De voorsprong van 2-0 gaf Becker nog meer zelfvertrouwen. Hij domineerde meer en meer de slagenwisselingen en koos vrijwel elke keer het juiste moment naar het net te komen.

Lendl, met dertig jaar de oudste speler van het toernooi, gaf zich echter niet gemakkelijk gewonnen. Bij 5-3 redde hij vijf setpoints en brak met een schitterende forehand in de hoek zelfs door de service van Becker. De Duitser accepteerde die tegenslag vol ontzag, maar zonder mentale schade. Op de service van Lendl had hij aan een setpoint genoeg: 6-4.

De vierde set ging lange tijd gelijk op. In de tiende game bij een stand van 5-4 ging het mis bij Lendl. Hij kwam op eigen service snel op een achterstand van 0-40, kon nog wel een matchpoint wegwerken, maar was op de volgende return van Becker kansloos (6-4). “De beste heeft gewonnen”, bekende Lendl, achtvoudig Grand-Slamwinnaar. “We zijn beiden tot het uiterste gegaan. Over mijn eigen spel ben ik tevreden. Mijn taktiek was goed, maar Becker was in dit duel niet te verslaan.”

Becker veroverde in Melbourne zijn vijfde Grand-Slamtitel. Hij is de eerste Duitse kampioen van het mannentoernooi. De eindzege bij de Open Franse titelstrijd ontbreekt nog op de erelijst van de drievoudige Wimbledon-winnaar.

Bij de vrouwen bleek de Tsjechoslowaakse Jana Novotna zaterdag niet opgewassen tegen de sterke, dubbelhandig geslagen forehand en backhand van Monica Seles. Weliswaar heeft de Joegoslavische kwalitatief nog niet het niveau bereikt de leidende positie van Steffi Graf op de wereldranglijst over te nemen, dit lijkt langzamerhand evenwel slechts een kwestie van tijd. “Maar ik heb nog altijd slechte dagen en wanneer je aan de top wilt staan, mag je dat niet overkomen”, aldus Seles na afloop van haar zege met 5-7, 6-3, 6-1.

Seles zal in de toekomst met name haar service moeten verbeteren, maar dat verhinderde haar niet de jongste winnares van de open Australische titelstrijd te worden. Met haar 17 jaar en 55 dagen verdrong zij van die speciale ranglijst Margaret Court die in 1960 vier maanden ouder dezelfde prestatie behaalde in 'Down Under', waar destijds nog op gras werd gespeeld. (Reuter-ANP)