Damrak ontwaakt door fusie N-N en NMB- Postbank

ROTTERDAM, 28 JAN. Ongeinspireerd door New York en Tokio kwakkelden de meeste Europese beurzen vanochtend in de buurt van het slotniveau van vorige week.

Alleen aan het Damrak ontstonden koersstijgingen bij een herleefde belangstelling toen vanaf 11.30 uur de handel in de beide fusiekandidaten Nationale-Nederlanden en NMB-Postbank mocht worden hervat.

AMSTERDAM De beurshandel op het Damrak begon vanochtend lusteloos in afwachting van de heropening van de handel in Nationale-Nederlanden en NMB-Postbank, die om 11.30 uur weer zou worden toegestaan. In het eerste uur gebeurde er weinig en de CBS-stemmingsindex die vrijdag op 79, 7 was geeindigd, was halverwege de morgen nog niet veranderd. Vanuit het buitenland was er weinig marktrichting te bespeuren. New York sloot weliswaar iets hoger, maar Tokio was daarentegen fractioneel lager.

De fusie partners Nationale-Nederlanden en NMB-Postbank maakten vanochtend bekend dat nog 6, 50 gulden in contanten voor elk aangeboden aandeel Nationale-Nederlanden zal worden betaald. Het wachten was nu wat de beurshandel met dit gegeven zou doen. Het hogere bod op Nationale werd evenwel zonder enthousiasme ontvangen.

Beide fondsen kwamen om half twaalf weer in de notering, waarbij de koers van Nationale na een advies van 55 gulden uiteindelijk 58 gulden deed. Dat is 1, 40 gulden hoger dan de laate notering van donderdagmiddag voordat de handel werd opgeschort. NMB steeg ex-dividend drie dubbeltjes tot 42, 20 gulden. Handelaren zien in deze noteringen dat beleggers niet tevreden zijn met de nieuwe omwisselingsverhouding.

De andere verzekeringswaarden wisten garen te spinnen bij de commotie in hun sector. Aegon, niet tevreden met het hogere bod op aandelen Nationale, kon 1, 40 gulden bijtekenen op 116, 90 gulden. Amev deed in de achterhoede ook vrolijk mee en zag zijn koers met een gulden oplopen naar 49, 80 gulden.

Het Damrak mocht zich overigens in de na-ochtend in een opgewekte stemming hullen. De stemmingsindex stond na een uur handelen op 80, oftewel 0, 3 punten hoger dan het slot van vrijdag. De obligatiemarkt bleef prijshoudend tot fractioneel lager.

De internationals moesten het met alle opwinding in de verzekeringshoek even met verminderde aandacht stellen. Philips steeg desondanks met zestig cent naar 22, 50 gulden en Akzo met een gulden naar 79, 50 gulden. KLM zag door de aangekondigde dienstwijzigingen de koers met een dubbeltje zakken tot 20 gulden. Om 12.45 was de CBS-stemmingsindex nog wat verder gestegen en kwam uit op 80.3.

NEW YORK De opgewekte stemming die vrijdag de boventoon voerde op Wall Street zorgde meteen na de opening voor stijgende koersen. Enige ontnuchtering ontstond na het nieuws van een nieuwe Iraakse raketaanval op Israel, waarna winstnemingen de koersen weer omlaag brachten. De positieve stemming hervond daarna weer vast bodem mede door meevallende economische cijfers over het BNP van het vierde kwartaal dat met een daling van slechts 2, 1 procent bij menige analist in goede aarde viel. De koersen trokken hierna weer aan. De belangstelling bleef onder andere uitgaan naar IBM. Ook aandelen BankAmerica stond in het zonnetje met een stijging van 11-4 naar 281- 4 dollar dat werd toegeschreven aan een aanbeveling door een bekend effectenhuis.

Het Dow Jones-industrie-gemiddelde eindigde de laatste weekdag met een winst van 16, 34 punten op 2.659, 41, een stijging van 0, 6 procent ten opzichte van de voorgaande dag. Het volume gaf aan dat ongeveer 195 miljoen aandelen waren verhandeld.

TOKIO De aandelenhandel op de Tokiose beurs werd vandaag gekenmerkt door ongeinteresseerdheid. Gebrek aan stimulerend nieuws was de oorzaak van de verflauwdende kooplust. Bij teruglopende omzetten blijven de meeste koersen vandaag nauwelijks prijshoudend. Koersafbrokkeling was daarom onvermijdelijk. Dat het Nikkei-225-gemiddelde aan het einde van de beursdag slechts 3, 81 punten lager uitkwam op 23.569, 44 kan als een positieve aanwijzing worden opgevat. Met 0, 02 procent was de daling uiterst miniem. Het aantal verhandelde aandelen was vandaag met 200 miljoen stuks beduidend minder dan de 400 miljoen stuks die vrijdag nog van eigenaar verwisselden.

LONDEN De Britse aandelenkoersen openden vanochtend verdeeld tot licht lager. Na de koersverliezen van vorige week bij de brouwerijen en hotels was er nu enige opleving te bespeuren in die sector. Dit keer stonden de warenhuizen en winkelketens onder druk als gevolg van de twijfels ontstaan door de economische teruggang waarin het Verenigd Koninkrijk zich bevindt. Halverwege de morgen was de FT-100-index met ruim 6 punten opgekrabbeld naar 2.110.

FRANKFURT Het begin van de handelssessie begon op lagere noteringen niettegenstaande in het weekeinde bekend werd dat het Duitse financieringstekort waarschijnlijk lager zal uitvallen dan aanvankelijk is geraamd en dat in een in voorbereiding zijnde nieuwe begroting voor 1991 geen belastingverhogingen zijn opgenomen.

Deutsche Bank, Volkswagen en Siemens noteerden tijdens de ochtendhandel licht hoger. In de warenhuissector traden koersverliezen op. Na enkele uren handel was de representatieve Dax-30-index bijna 8 punten gedaald naar 1.374.

PARIJS De Franse aandelen begonnen de beursdag op licht lagere noteringen, waaraan enige winstneming niet vreemd was na de koersstijgingen die vrijdag nog hoogtij vierden. Een uur na het begin van de beurshandel was de CAC-40-index al ruim 12 punten lager op een niveau van 1.550.

Ook bij Franse beleggers begint het nu te dagen dat de Golfoorlog niet spoedig voorbij zal zijn. Over de hele linie was er afbraak waar te nemen.

BRUSSEL De Belgische aandelenbeurs heeft al enige tijd gebrek aan belangstelling. Ook vanochtend waren er nauwelijks kopers te vinden in een verder afbrokkelende markt. Hoofdfonds Petrofina verloor vanochtend 10 frank bij de opening maar moest daarna nog 50 franc terug naar 9.760 frank.