Dagdromen over voetbalstadions

ARNHEM, 28 jan. - De bestuurskamer van Vitesse oogt aan de buitenkant als een soort chique bouwkeet. De behuizing op het verouderde en veel te krappe stadion Monnikenhuize is uit nood geboren.

Op de begane grond kunnen de spelers en donateurs op een aangename wijze verpozen. Het bord van hoofdsponsor RTL4 verwijst naar de eerste etage waar het bestuur en de VIP's met elkaar het glas heffen. Het was in die ruimte, waar de bestuurders van Vitesse en Ajax gistermiddag na het door de Amsterdammers met 1-3 gewonnen duel tussen beide clubs dagdroomden over hun toekomstige voetbaltempels. De een mijmerde over het Akzodrome, de ander over het Stadion Amsterdam. De voorzitters Michael van Praag (Ajax) en Karel Aalbers (Vitesse) spraken af dat zij op het gebied van de invulling van de culturele programma's zullen gaan samenwerken zodra de accommodaties er staan.

Voorlopig lijkt Arnhem een voorsprong te hebben op Amsterdam. In tegenstelling tot het stadion in de hoofdstad is financiering van het Akzodrome op de investeringspremie na rond. “Tenzij in de Perzische Golf de Derde Wereldoorlog uitbreekt. Dan zou projectontwikkelaar Philip Holzmann zich terughoudend kunnen gaan opstellen”, komt initiatiefnemer en Vitesse-voorzitter Karel Aalbers met een klein voorbehoud. Onlangs werd als een van de laatste stappen de grondovername geregeld. De gemeenteraad van Arnhem moet nu nog formeel toestemming geven. Een afgerond voorstel daartoe wordt op 4 maart behandeld. Maar een enquete heeft al uitgewezen dat het project kan rekenen op een ruime meerderheid van de plaatselijke politiek. Aalbers: “Wat rest zijn nog wat juridische aspecten. Bijvoorbeeld: wat gebeurt er met Vitesse als het stadion failliet gaat? Het Amerikaanse bedrijf Leisure Management International zal de exploitatie van het stadion op zich nemen. Dat wordt professioneel geregeld.”

Aalbers is voorzichtig geworden met het noemen van streefdata. In het verleden bleken zijn voorspellingen nog weleens te optimistisch. “Als op 5 maart de kogel door de kerk is, zou ik het liefst met een bulldozer het terrein op rijden en er een bord neerplanten hier komt het Akzodrome”, verzucht de praeses van Vitesse. “Wij hebben met dit stadion het voortouw genomen en dat heb ik wel geweten. Ik ben de afgelopen maanden voor alles uitgemaakt. Ik moet zeggen dat aan de realisatie van het project meer haken en ogen hebben gezeten dan ik vooraf had gedacht. Je zet veel sneller een kantoorpand neer van 200 miljoen gulden dan een stadion van 130 miljoen. Dat komt ook omdat het voorlopig om een uniek ontwerp gaat (het Akzodrome wordt het eerste stadion met een schuifdak, red.). Nu weer is TNO met een onderzoek bezig over de rookontwikkeling in geval van brand.”

Aalbers heeft het met zijn collega Van Praag gisteren ook gehad over het Stadion Amsterdam, waarvoor de aandelen-emissie is verlengd tot 15 maart. “Ik heb begrepen”, aldus Aalbers. “Dat het met die aandelen toch wel goed loopt. Maar als ik het zo van een afstand bekijk moet er nog heel wat water door de Amstel stromen voordat dit stadion er staat. Wij hopen in Arnhem-Zuid na 4 maart zo snel mogelijk de eerste spade in de grond te steken en dan zouden we in de tweede helft van '92 in onze nieuwe accommodatie kunnen spelen. Het Stadion Amsterdam is op z'n vroegst een jaar later klaar. We zouden dan kunnen samenwerken. Ik heb een zwak voor Ajax. Toen ik voorzitter van Vitesse werd heeft directeur Arie van Eijden mij wegwijs gemaakt in het betaalde voetbal.”

Terwijl Karel Aalbers deze woorden uitspreekt neemt achter zijn rug een gezelschap plaats aan een tafeltje dat ondermeer bestaat uit sterspeler John van den Brom, zijn zaakwaarnemer Jan Streuer en bestuurslid technische zaken Herman Veenendaal. Het zestienjarige contract is nog altijd niet rond. Maar de definitieve ondertekening is volgens Karel Aalbers nog een kwestie van weken. “De fiscus heeft de verbintenis inmiddels goedgekeurd. Dat was een van de laatste hobbels. Nu moet het spelersfonds CFK zich nog over de inhoud van de overeenkomst buigen. Dat gebeurt op 4 februari. Als dat ook geen problemen oplevert staat niets de ondertekening van het contract in de weg.”

Vitesse had ter versterking van de spelersgroep interesse in de Ajacied Ronald de Boer. Maar de centrumspits verkiest voorlopig een plek op de bank in De Meer boven een basisplaats bij een andere club. Als vervanger voor de van een gebroken enkel herstellende linkerspits Philip Cocu - hij speelt momenteel in het tweede na een lijdensweg van vijf maanden - kocht Vitesse voor bijna een half miljoen Richard Roelofsen. De voormalige speler van FC Zwolle debuteerde gistermiddag tamelijk onopvallend tegen Ajax. Karel Aalbers: “Van ons hoef je geen spectaculaire aankopen te verwachten. Wij hebben liever een speler van 21 dan een jongen als Piet Keur. Vitesse werkt met moed, beleid en trouw. Wij hoeven niet zo nodig tweede te worden in de eredivisie. Misschien dat we met wat duurdere investeringen dit seizoen een ronde verder waren gekomen in het UEFA-Cuptoernooi. Nou en?”

Er was een donderspeech van Leo Beenhakker in de rust voor nodig om Ajax tegen Vitesse wakker te schudden. De landskampioen keek op dat moment tegen een 1-0-achterstand aan. Bij de treffer van Rene Eijer - een corner die in een keer in het net draaide - werd Ajax-doelman Stanley Menzo gehinderd door Richard Roelofsen van Vitesse. Arbiter Van der Niet beantwoordde de Amsterdamse protesten met de opmerking: “Een ploeggenoot stond Menzo in de weg”. Dat klopte dus niet, zo wezen de beelden later uit. Maar de voorsprong voor het veel fellere en met meer overgave spelende Vitesse was op dat moment terecht.

In de tweede helft kwam Ajax zichtbaar getergd in het veld. Toen pas kwam het kwaliteitsverschil bovendrijven. Dennis Bergkamp, die volgens afspraak meer uitwaaierde naar de vleugels en zo de dekking van John van den Brom ontliep, scoorde op fraaie wijze de gelijkmaker. Een mislukt schot van Danny Blind, na een perfecte pass van Jan Wouters, bezorgde Ajax zelfs een voorsprong. De bal werd door John van den Brom in eigen doel gewerkt. Een minuut voor tijd bepaalde Stefan Pettersson de eindstand na een foutieve kopbal van Martin Laamers op 1-3. Ajax incasseerde toch een verlies: na een botsing met Arjan Vermeulen raakte Aron Winter geblesseerd aan zijn linkerknie. Clubarts Piet Bon constateerde een scheurtje in de mediale band. Winter is vermoedelijk enkele weken uitgeschakeld. Gisteren werd hij vervangen door Sonny Silooy, maar Beenhakker heeft ook Wim Jonk achter de hand om zijn plaats in te nemen.