Chorba

'Chorba' staat voor een gepureerde groentesoep uit Marokko. De in Nederland gebruikelijke heldere bouillon met stukjes groenten vinden vooral oudere Marokkanen maar vreemd.

Net als harira, de soep die in de vastentijd iedere avond op tafel komt, is chorba een voorgerecht, want het begrip 'maaltijdsoep' is aan Marokkanen niet besteed. Soep bereidt de maag slechts voor op wat komen gaat.

Voor 10-12 personen:

ca. 600 g lamsvlees met bot, of lams- of runderschenkel

2 bouillontabletten

zout

1 theelepel zwarte peper, idem gemberpoeder

1 pond tomaten of 1 groot blikje tomatenpuree

1 kilo waspeen

1 pond meiknolletjes, raapjes, koolrabi of pastinaak

1-2 pond prei

1-4 selderijknol (300-400 g)

1-4 bosje selderij

1-2 bosje koriander

75-100 g vermicelli

Breng het lamsvlees aan de kook met 3 liter water, de bouillontabletten en de specerijen. (Gebruikt u runderschenkel, kook deze dan 1 1-2 uur op zacht vuur voor.)

Was de tomaten, verwijder de kroontjes, schrap de worteltjes en snijd ze doormidden. Schil de knolletjes of raapjes en de selderijknol en halveer ze; snijd de schoongemaakte prei in stukken. Was koriander en selderij en hak blaadjes en takjes fijn. Voeg alles aan de bouillon toe en laat het geheel nog 3-4 kwartier zachtjes trekken. Zeef de soep boven een andere pan. Houd vlees met bot apart. Pureer de groenten (met een passevite) boven de soeppan. Haal het vlees van de botjes en doe het terug in de soep. Voeg vermicelli toe en kook de soep, terwijl u regelmatig roert, nog zo'n 20 minuten tot de vermicelli gaar is. Breng de soep met zout en peper op smaak en serveer er Marokkaans brood of stokbrood bij. Wilt u een maaltijdsoep maken, voeg dan met de vermicelli gehaktballetjes toe van 400 gram rundergehakt, op smaak gebracht met 1 gesnipperd uitje, wat fijngehakte koriander, zwarte peper en zout. Voldoende voor zeker 6 personen.

    • Annelène van Eijndhoven