'Burgeroorlog Sovjet-Unie is niet meer te vermijden'

MOSKOU, 28 jan. - Een burgeroorlog in de hele Sovjet-Unie is onvermijdelijk. Dat voorspelt de Letse kolonol Viktor Alksnis, het bekendste gezicht van de conservatieve Sojoez-groep die zich het laatste half jaar tot de belangrijkste fractie in het parlement van de Sovjet-Unie heeft opgeworpen.

In een interview met het jongste nummer van het weekblad Argumenti i Fakti, met een oplage van 24 miljoen exemplaren de grootste krant van de Sovjet-Unie, zet Alksnis uiteen waarom het zover zal komen. De kolonel, die (althans op het publieke toneel) de strijd tegen de perestrojka aanvoert, herhaalt in het vraaggesprek dat Moskou hem en zijn geestverwanten “in de steek heeft gelaten”. De comite's van nationale redding in de Baltische republieken zijn opgericht op verzoek van Moskou, aldus Alksnis. Maar Gorbatsjov heeft in een later stadium zijn handen van de comite's afgetrokken. “Niet alleen Moskou heeft ons verraden, de president heeft ons verraden, de parlementen van de Sovjet-Unie en Rusland hebben ons verraden, Boris Jeltsin heeft ons verraden”, aldus Alksnis.

De comite's van nationale redding leken bedoeld om namens Moskou de macht over te nemen als in de Baltische landen de democratische regeringen en parlementen, die zich inzetten voor onafhankelijkheid, naar huis zouden zijn gestuurd.

Door de interviewer gevraagd naar zijn prognose, antwoordde de kolonel: “Burgeroorlog”. In de Baltische landen?”Nee, hij zal onvermijdelijk uitgroeien tot een burgeroorlog op de schaal van de unie”. Oorlog tussen wie en wie, wilde de journalist nog weten. “Hij zal beginnen als een etnisch conflict. Maar dat is slechts de uiterlijke vorm. Vandaag begrijpt iedereen al dat het in wezen om een politiek conflict gaat”. Er zal een “derde kracht” moeten opstaan die het land uit het chaos kan redden, besluit Alksnis. “En dat zullen niet Jeltsin of Gorbatsjov zijn maar helemaal onafhankelijke mensen”.

Tot zover onze correspondent.

De Litouwse regering heeft vandaag de 'zwarte baretten', de speciale eenheden van het Sovjet-ministerie van binnenlandse zaken die onlangs veertien mensen doodschoten bij de bestorming van de televisietoren van Vilnius, beschuldigd van het aanvallen van twee douaneposten. Daarbij waren schoten gelost en was een officier mishandeld.

Volgens Audrius Azubalis, een woordvoerder van het Litouwse parlement, werd de aanval gisteravond ondernomen op twee grensposten op twintig kilometer afstand van Vilnius, aan de grens met Wit-Rusland. De zwarte baretten ontwapenden de grenswachten en namen alle beschikbare documenten in beslag. (Reuter)

    • Hubert Smeets