Aziz spreekt Perez aan op 'misdaden' tegen Irak

NICOSIA, 28 jan. - De Iraakse minister van buitenlandse zaken Tareq Aziz heeft gisteren in een brief secretaris-generaal van de Verenigde Naties Perez de Cuellar persoonlijk verantwoordelijk gesteld voor de “willekeurige en opzettelijke” bombardementen van de geallieerden op Irak.

In een brief die werd voorgelezen door radio Bagad, schrijft Tareq Aziz: “Het is werkelijk een schande voor een internationale organisatie dat dergelijke opzettelijke misdaden worden gepleegd onder de vlag van de resoluties van de Veiligheidsraad van de VN.” Irak zegt dat door de geallieerde bombardementen “civiele, religieuze, onderwijs- en economische instellingen” zijn getroffen. “U draagt persoonlijk de verantwoordelijkheid ten overstaan van de geschiedenis en de mensheid voor deze lelijke misdaden die worden begaan tegen het vrije en strijdende volk van Irak”, aldus Tareq Aziz.

In de brief staat ook dat Irak zal terugslaan met “verpletterende aanvallen” tegen de geallieerden en dat “het monsterlijke wezen Israel” zal worden veranderd in een dood blad”. Irak herhaalde zijn eerdere waarschuwing dat de geallieerden in de Golf zullen worden aangevallen met chemische en biologische wapens. “De vijanden van Irak zullen eerder vroeg dan laat een hoge prijs moeten betalen voor hun barbaarse aanvallen”, aldus een boodschap op radio Bagdad.

De Iraakse leider Saddam Hussein heeft zaterdag in een radioboodschap opnieuw opgeroepen tot “commando-aanvallen” op de Verenigde Staten en hun bondgenoten en gezegd dat “elke Irakees, Arabier of moslim die daarbij sneuvelt” een martelaar wordt in de “moeder van alle veldslagen”. Saddam riep op tot “tastbare acties” die “over het slagveld zullen echoen”.

In een commentaar noemde de Iraakse radio de Epyptische president Hosni Mubarak vandaag “betreurenswaardig stom”. Mubarak zal spoedig worden vermoord door zijn eigen mensen, zo voorspelde radio Bagdad. Irak verwijst naar de moord op Mubaraks voorganger Anwar Sadat, in 1981, nadat “het Egyptische volk zijn oordeel over hem had geveld”. (AFP, AP, Reuter)