Arbiter Uilenberg amicaal met PSV'ers

VOLENDAM, 28 jan. - Het kwalitatief matige voetbal in de eredivisie is tegenwoordig vaak omgekeerd evenredig aan de bizarre commentaren waarvan het door de betrokken trainers wordt voorzien.

Geruggesteund door een 2-0 overwinning prees PSV-trainer Bobby Robson de aan alle kanten rammelende verdediging van zijn team, terwijl zijn collega van Volendam Leo Steegman het gebrek aan werkelijke kwaliteit van zijn elftal trachtte te camoufleren met een directe aanval op scheidsrechter Jaap Uilenberg.

De 40-jarige arbiter uit Losser in Overijssel was in de ogen van Steegman de gebeten hond toen hij na een kwartier in de tweede helft een overtreding van PSV-verdediger Eric Gerets tegen Berghuis bestrafte met slechts een vrije trap en niet met een rode kaart. Steegman zwengelde daarmee de discussie aan dat de topclubs in het voetbal zich bij het arbiterkorps meer kunnen permitteren dan de rest. “Een andere verklaring heb ik er niet voor”, aldus Steegman, “wanneer een jongetje naast mij op de bank als Henri Bond mij gaat vragen: 'trainer is het normaal dat scheidsrechters spelers bij hun voornaam noemen? ' Nee, natuurlijk niet heb ik geantwoord. Maar het was bij Uilenberg wat Gerets betreft Eric voor en Eric na. Tegen Ellerman riep hij op een gegeven moment: 'een paar meter terug Juul.'

Steegman probeerde volgens eigen zeggen niet de terechte overwinning van PSV aan te vechten. Maar PSV had bij de cruciale overtreding van Gerets slechts een 1-0 voorsprong, zwalkte zonder enige organisatie over het veld en was duidelijk stormrijp. Hoewel een recent wetenschappelijk onderzoek - dat zich heeft gericht op het afgelopen WK-voetbal - heeft aangetoond dat een elftal met een numeriek overwicht in het huidige voetbal nauwelijks in het voordeel is probeerde Steegman daarmee gedeeltelijk het slechte functioneren van zijn eigen elftal af te schuiven op de falende arbitrage.

Arbiter Jaap Uilenberg is wat dat betreft een dankbaar slachtoffer. Eerder dit seizoen deelde hij bij Groningen tegen Feyenoord in het Oosterpark-stadion drie rode kaarten uit aan Taument, Keur en Djurovski. Maar de tuchtcommissie van de KNVB zette Uilenberg in zijn hemd door de kaarten voor Keur en Djurovski niet ontvankelijk te verklaren omdat de videobeelden niet het overtuigende bewijs hadden geleverd van een vechtpartij waarbij beide spelers waren betrokken. Terwijl de arbiter er nota bene met zijn neus bovenop had gestaan.

Een dergelijke halfslachtige houding van de bond werkt natuurlijk niet mee aan een zelfverzekerd arbiterkorps. Afgelopen woensdag kreeg Doesburg van Wageningen nog een rode kaart voor een identieke overtreding die Gerets gisteren bij PSV maakte. Maar de Belg bleef onbestraft. De consequentie in de strafoplegging is derhalve ver te zoeken. Maar de realiteit was gisteren toch dat Uilenberg op geen enkele wijze het wedstrijdverloop nadelig beinvloedde.

Steegman zelf onderstreepte ongewild die stelling met de uitspraak: “Zo'n Popescu is bij PSV binnen twee seizoenen 25 miljoen gulden waard. Wat een voetballer. Ongeveer zes klassen beter dan Ronald Koeman vroeger bij PSV. Hij gedraagt zich nog wat onzeker en de eindpass is nog niet helemaal volmaakt, maar wanneer hij dat vertrouwen krijgt is er in Nederland geen betere voetballer te vinden.” Om vervolgens te besluiten met de uitsmijter: “Ach waar praten we over. 's Ochtends staat Andre Stuyt nog spijkerbroeken te verkopen, 's middags moet hij twee keer vijfenveertig minuten Romario uitschakelen. Dat lukt dan nog aardig ook. Mag ik Stuyt dan vergeven dat hij een keer niet attent is?”

Steegman doelde daarmee op het moment dat Romario acht minuten voor tijd een voorzet van De Jong volgens het boekje inkopte, daarmee PSV aan een 2-0 voorsprong hielp en aan alle onzekerheid een einde maakte. De beslissing hing al enige tijd in de lucht omdat de met wanten en maillot dik ingepakte Braziliaan kort daarvoor al de buitenkant paal had geraakt en ook al een buitenspelgoal had gemaakt.

Die schaarse bevliegingen moesten een ronduit zwakke eerste helft maskeren van Romario. Volendam trok daarmee de angel uit het spel van PSV, dat weliswaar via een doelpunt van super goaltjesdief Juul Ellerman de eerste helft de leiding had genomen, maar geen moment de indruk wekte dat het de zaken echt onder controle had.

Eeuwige optimist Bobby Robson telde de eerste helft vijf kansen voor zijn elftal tegenover Volendam maar twee. Maar na de hervatting moeten hem de rillingen over de rug zijn gelopen toen hij werd geconfronteerd met het feit dat er bij PSV geen enkele lijn of organisatie meer in het veld viel te bespeuren en de schaarse opbouwende acties als los zand aan elkaar hingen.

Maar opportunisme is ook bij de voormalige Engelse bondscoach troef als hij uitlegt: “Het belangrijkste is dat we bij een sterk tegenoffensief dit keer niet zijn ingestort. Terwijl we het initiatief gedurende een lange periode volledig kwijt waren. Vooral Gerets, Heintze en Valckx hebben gedisciplineerd verdedigd.”

Robson debiteerde het gelijk van de winnaar. Maar hij krijgt grote problemen nu iedereen bij PSV zo langzamerhand weer fit is. Gerets lijkt een jaar te lang zijn doorgegaan, maar wanneer Van Aerle terugkeert zal niet de Belg plaats moeten maken maar Jerry de Jong. Een van de weinige krachten bij PSV die ook onder druk zijn hoofd niet te snel verliest. Achterin speelt Robson zonder een echte vrije verdediger en derhalve een soort Russische roulette omdat verdedigers als Valckx, Gerets en Heintze vaak veel te traag reageren. Terwijl Popescu niet goed lijkt te weten wat zijn plaats nu eigenlijk is. Achter zijn defensie of inschuiven op het middenveld. Dat laatste is de mening van de trainers Robson en Dorjee. Steegman: “Daar valt wat voor te zeggen. Omdat PSV je daarmee hoe dan ook onder druk houdt. Zelfs wij konden daardoor niet onze volledige aanvalskracht ontplooien.”

Op het middenveld en in de aanval was de misere bij PSV echter troef. Erwin Koeman is geen schim van de speler die hij bij KV Mechelen was, Vanenburg is ook dit seizoen niet de spelbepaler die het elftal kan leiden, terwijl Bosman, Romario en Ellerman in de spits slechts sporadisch uit de verf komen. Tegen een wat getalenteerder tegenstander - of een elftal dat fysieke hardheid niet schuwt - was PSV gisteren hopeloos in de problemen gekomen.

Echter niet tegen Volendam dat PSV op techniek probeerde af te troeven. De enige spits die bij Volendam daarvan afweek was John Clayton. Dat Steegman uitgerekend hem verving door De Freitas vormde de bevestiging van het volstrekt mislukte plan waarmee het in de afwerking falende Volendam PSV gisteren probeerde te bestrijden.

    • Marc Serné