ABN Amro doet niet mee in ruilsyndicaat

AMSTERDAM, 28 JAN. De ABN-Amro Bank ontbreekt in het rijtje van banken dat het omwisselen van de aandelen van Nationale-Nederlanden en NMB Postbank in de nieuwe combinatie zal begeleiden.

Dat blijkt uit het vandaag vrijgegeven emissieprospectus van de fusie.

ABN-Amro zegt dat de bank niet in het omruil-syndicaat is opgenomen om de handen vrij te hebben bij het opstellen van een advies aan zijn klanten. “We willen eerst het formele bod bekijken dat er nu ligt. Als de bank in het prospectus had gestaan zou dat een bepaalde duiding kunnen krijgen”, aldus een woordvoerder.

De ABN-Amro onderstreept dat de bank tot op heden niet betrokken is bij de voorgenomen fusie. De bank wijst daarnaast op de geringe rol die het syndicaat bij de fusie speelt.

ABN-Amro heeft overigens als vaste beleidslijn niet mee te werken aan onvriendelijke overnemingen op klanten. Nationale-Nederlanden is een grote klant.

Pierson, Heldering en Pierson, die de Staat der Nederlanden adviseert met betrekking tot de omwisseling, staat wel als omwisselkantoor gemeld, net als die andere dochter van ABN Amro, Bank Mees en Hope.

NMB-Postbank is leider van het omruilsyndicaat, dat overigens weinig praktische betekenis heeft, daar omruil kan geschieden bij alle leden van de Vereniging voor de Effectenhandel, dus ook bij de kantoren van ABN en Amro.

Pikant is dat Bank van Haften Labouchere, een volle dochter van verzekeraar Aegon, wel op het lijstje van omwisselkantoren staat. Aegon is immers tegenstander van het bod. Volgens Aegon staat het de bank vrij een eigen beleid te bepalen.

Opmerkelijk is dat als enige buitenlandse bank de Belgische Kredietbank zitting heeft in het syndicaat. Deze bank is van oudsher een internationale partner van de NMB. NMB-Postbank noemt als een van de redenen van de voorgenomen fusie de Europese expansie van de nieuwe groep. Daarbij wordt allereerst gekeken naar overnemingen van banken in omringende landen.