Aanslagen in Griekenland en Turkije

ATHENE-ANKARA, 28 jan. - Op de kantoren van de American Express Bank en van het verzekeringsbedrijf Interamerican, beide in Athene, zijn vanmorgen vroeg terroristische aanslagen met anti-tankraketten uitgevoerd.

De gebouwen liepen zware schade op. “De acties houden vermoedelijk verband met de oorlog in de Golf en ik vrees dat er meer zullen volgen”, aldus een woordvoerder van de politie. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeeist.

Verslaggevers vonden lege plastic lanceerhulzen van anti-tankgranaten op straat. De explosieven zijn in het verleden gebruikt door de extreem-linkse 17 November-beweging, die sinds 1975 door middel van aanslagen 15 mensen, Grieken en Amerikanen, heeft gedood. Afgelopen vrijdag hadden in de Griekse hoofdstad ook al aanslagen plaats op Westerse gebouwen.

In de Turkse hoofdstad Ankara ontploften gisteren twee bommen bij de kantoren van Air France en Japan Airlines. Het nabijgelegen gebouw van de Saoedische luchtvaartmaatschappij werd eveneens getroffen. In de zuidelijke stad Adana, gelegen nabij de NAVO-basis Incirlik vanwaar Amerikaanse bommenwerpers acties uitvoeren tegen Irak, werden zaterdag aanslagen uitgevoerd op twee Amerikaanse gebouwen. De schade van de aanslagen in Turkije was gering. Niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeeist.

Ook in Beiroet hadden het afgelopen weekeinde aanslagen plaats, waarbij onder meer een Franse bank en de Egyptische ambassade doelwit waren. (AP, Reuter, UPI)