VS beschuldigen Irak van olielozing

WASHINGTON- RIAD, 26 jan. - De Amerikaanse president George Bush heeft gisteren Irak ervan beschuldigd moedwillig olie te lozen in de Golf.

Het Pentagon heeft gesproken van “milieuterrorisme”. Volgens geallieerde zegslieden in Saoedi-Arabie heeft Irak Koeweits belangrijkste olielaadstations gesaboteerd, waardoor ruwe olie in de Golf terechtkomt. Irak op zijn beurt zegt dat de olievlek afkomstig is uit twee door de VS gebombardeerde Iraakse olietankers. “Het is niet de eerste keer dat de Verenigde Staten het milieu aantasten en mens en dier blootstellen aan ernstig gevaar door kernproeven en het storten van kernafval en andere giftige chemische stoffen”, aldus een Iraakse brief aan de Verenigde Naties.

Bush zei dat de Verenigde Staten zullen pogen de lozing van Koeweitse olie door Irak, die volgens hem “enorme milieu-schade” veroorzaakt, zo spoedig mogelijk te stoppen. Hij meende dat het moedwillig lozen van olie wederom het “ziekelijke” gedrag toont van de Iraakse president Saddam Hussein. Volgens Bush dient de olielozing geen enkel militair doel en is het “een laatse ademtocht” van Saddam. Op een vraag of de olievlek een geallieerde landing op de Koeweitse kust zou kunnen hinderen antwoordde hij: “Absoluut niet”.

Irak wil volgens de woordvoerder van het Witte Huis, Marlin Fitzwater, met de lozing van olie opzettelijk een milieuramp van ongekende omvang veroorzaken. Een woordvoerder van het Pentagon zei dat de vervuiling waarschijnlijk vele malen erger was dan die door de tanker Exxon Valdez, die in maart 1989 leksloeg voor de kust van Alaska en daar over een gebied van 2.500 km schade aanrichtte.

De huidige olievlek meet volgens Saoedische functionarissen ongeveer 15 kilometer, en in vergelijking met eerdere milieurampen lijkt de schade nog beperkt. In 1983 ontstond een olievlek van tussen de 20.000 en 30.000 km in de Golf, als gevolg van een Iraaks bombardement op een Iraanse olie-installatie. Er stroomde toen van februari tot december olie in de Golf; in totaal zouden 1, 9 tot 4, 4 miljoen vaten in de Golf zijn gestroomd. Uiteindelijk verdampte de olie grotendeels. De Amerikaanse functionaris die de schoonmaakoperatie van de kust van Alaska leidt, Ernie Piper, wees er gisteren op dat de olievervuiling in de Golf potentieel minder schadelijk is dan die in Alaska, omdat de olie lichter is en minder plakkerig. De schoonmakers in Alaska hadden echter het voordeel dat ze niet voor raketten hoefden weg te duiken, zei hij.

In Saoedi-Arabie vreest men wel dat de olie een gevaar kan worden voor de drinkwatervoorziening in het oosten van het land, waar de bewoners afhankelijk zijn van ontzilt en gezuiverd water uit de Golf. Ook een deel van de geallieerde troepen krijgt hier zijn drinkwater vandaan. (Reuter, AFP, AP, UPI)