'Verbindingen Irak vrijwel vernietigd'

RIAD, 26 jan. - De Britse commandant in de Golf, generaal Sir Peter de la Billiere heeft gisteren gezegd dat door de aanhoudende bombardementen van de geallieerde vliegtuigen op Irak de Iraakse radio-verbindingen zo sterk zijn verminderd dat het vermogen van Saddams troepen om een grondoorlog te voeren sterk is gereduceerd.

De La Billiere zei dat de Iraakse communicatielijnen “langzaam en ineffectief zijn”. Irak zou alleen nog lijnen over de grond kunnen aanleggen, aldus de generaal, maar dat is een tijdrovend karwei en garandeert geen goede verbindingen.

De Britse generaal wilde niet zeggen wanneer de geallieerden met de grondoorlog zullen beginnen, maar voegde eraan toe dat deze onvermijdelijk is zolang Saddam Hussein blijft weigeren zich terug te trekken uit Koeweit. Archie Hamilton, de Britse minister voor de Strijdkrachten, waarschuwde gisteren voor een te groot optimisme in de oorlog. Hamilton zei dat de grondoorlog “lang en bloedig” zal zijn. “Als het Iraakse leger bereid is van man tot man te vechten, duurt het lang. Als dat niet het geval is en het verzet verschrompelt, kan het sneller voorbij zijn dan iedereen denkt.” Hamilton stelde Irak “vergelding op grote schaal” in het vooruitzicht indien Saddam besluit tot het gebruik van chemische wapens.

Sinds het begin van de oorlog zijn twintig Iraakse militairen, onder wie twee leden van Saddams elitetroepen, de Republikeinse Garde, gedeserteerd en naar Turkije gevlucht. Dat heeft een Turkse functionaris gisteren gezegd.

De Iraakse militairen zijn ondergebracht in een vluchtelingenkamp. Ze zeiden dat de motivatie van de Iraakse militairen om te vechten laag is. Velen zouden honger lijden doordat de aanvoerlijnen zijn afgesneden door de geallieerde bombardementen. (AP, Reuter)