Trainer van Zwitserse skiploeg neemt ontslag na conflict met bond

SAALBACH, 26 jan. - Karl Frehsner heeft zijn contract bij de Zwitserse skibond opgezegd. De trainer van de mannenploeg maakte zijn beslissing gisteren bekend in Saalbach, waar de wereldkampioenschappen plaatsvinden.

De 51-jarige Oostenrijker stapt na de titelstrijd op. Een slepend conflict met Paul Berlinger, chef van de afdeling topsport van de Zwitserse skibond, vormt de reden voor de breuk.

De in Oostenrijk geboren Frehsner werd in 1977 door de Zwitserse skibond aangetrokken. Zeven jaar later kreeg hij de mannenploeg onder zijn hoede. De trainer kreeg het vorig jaar diverse keren met Berlinger aan de stok over beleidskwesties. In Saalbach, waar de mannen morgen de afdaling afwerken, verklaarde voorzitter Brudermann van de Zwitserse bond: “Frehsner blijft tot en met zondag verantwoordelijk voor de ploeg. Daarna bekijken we hoe we tot een vergelijk over het ontbinden van het contract kunnen komen.”

In de wereldtitelstrijd alpine skien heeft de Oostenrijkse Petra Kronberger bij het eerste onderdeel van de combinatie concurrentie uit eigen land gekregen. Sabine Ginther won verrassend de afdaling, voor de als favoriet gestarte Kronberger. De derde plaats was voor de Zwitserse Chantal Bournissen. Donderdag valt de beslissing op de slalom.

Op de 'Aster-piste' zag het er lange tijd naar uit dat Kronberger de hoge verwachtingen zou inlossen. Ze legde het trajekt van ruim twee kilometer af in 1.18, 59. Niemand verwachtte nog verandering in de top van het klassement. En zeker niet van Sabine Ginther. De Oostenrijkse won nooit eerder een wereldbekerwedstrijd maar raasde met startnummer dertien met hoge snelheid de piste af. Aan de finish bleek ze 0, 36 seconde sneller dan haar landgenote.

Kronberger beschouwde de tweede plaats niet als een teleurstelling. Ze won eerder dit seizoen twee slaloms en was vol zelfvertrouwen. “Deze klassering is een goede uitgangspositie voor donderdag”, verklaarde de 21-jarige vedette.

Ginther ziet zichzelf niet als de nieuwe wereldkampioene. “Mijn zelfvertrouwen is gestegen, maar Kronberger blijft favoriet voor de wereldtitel. Zij is veel beter op de slalom. Ik ben al blij met een medaille”, zei het twintig-jarige talent uit Tirol. Bij slalomwedstrijden om de wereldbeker eindigde ze nooit hoger dan de zeventiende plaats. De statistieken geven haar ook weinig kans. In het verleden veroverde de winnares van de afdaling nooit de gouden medaille bij de combinatie.

De afdalingstraining bij de mannen werd onderbroken na twee valpartijen. De Noor Kyuss en de Zweed Eriksson werden per helicopter naar het ziekenhuis overgebracht. Kuyss had verwondingen aan het gezicht en raakte enkele voortanden kwijt. (SID)

    • Hans Ree