Testjaarboek(ep)

Testjaarboek, editie 1991

200 blz., De Consumentenbond, f 14, 50 (voor leden f 10.-)

ISBN 90 246 4804 1

Ook in 1990 heeft de Consumentenbond weer heel wat produkten aan een uitput tend onderzoek onderworpen. Meer dan zestig tests zijn in het jaarboek - editie 1991 - bijeengebracht, en tezamen geven ze een aardig inzicht in de wereld van de huidige Nederlandse consument: sterke nadruk op lichaamsbeweging (joggingschoenen, trekveren, roeibanken), doe-het-zelf activiteiten (klopboormachines, verfschroeiers, cirkelzagen), energiebesparing (spaarlampen, oplaadbare batterijen), gezonde voeding (bruinbrood, peulvruchten) en geldbelegging (effecten en levensverzekeringen).

De charme van vroegere jaarboeken lag vooral in de ontmaskering van absolute floppen en kneuzen: het genre van de legendarisch uit elkaar knallende broodroosters en snelkookpannen. Wat dat aangaat is de oogst in 1990 teleurstellend mager. Afgezien van een paar onveilige wandelwagens, een levensgevaarlijk stoomstrijkijzer en een blikopener van Maxis die alles doet behalve een blik openen, is de kwaliteit van de produkten over het algemeen heel behoorlijk. De 'totaal testresultaten' zijn bijna altijd 'goed' en 'redelijk' met een enkele uitloop naar 'matig'. Zo vermeldt de tabel droogtrommels negen redelijke merken, zes redelijk tot goede en twee goede. Bij de joggingschoenen zijn verreweg de meeste merken redelijk tot goed.

Dergelijke nivellerende uitslagen hebben iets onbevredigends voor de consument: moet hij bijvoorbeeld - in het geval van joggingschoenen kiezen voor de redelijk tot goede Brooks Enterprise met een goede zool, zeer goed bovenwerk, slechte binnenzool, goede hechtingen, goede soepelheid en schokdemping, matige pronatie (soort voetcorrectie) en slechte zweetafvoer, of voor de even dure en eveneens redelijk tot goede Asics Gel 110 met zijn matige zool, matig bovenwerk, slechte binnenzool, zeer goede pronatie en slechte zweetafvoer? Slechts het opgooien van een muntstuk kan hier uitkomst bieden, en dat lijkt ook de aangewezen weg bij de aankoop van een verrekijker of een accuschroevedraaier.

Iets meer houvast verschaft de tabel over auto's en hun mankementen, gebaseerd op een panel van achtduizend automobilisten. Zonder klachten reden in 1990 de trotse bestuurders van een Japanse auto als de Daihatsu Charade. Koplopers in ontevredenheid waren de Renault 18-rijders die maar liefst zesentwintig mankementen rapporteerden. Ook de Fiat Uno, de Lada Samara en de Peugeot 405 hebben hun eigenaren een verre van vrolijk jaar bezorgd.

Gelukkig telt de gids toch nog een klassiek onderzoek, klassiek in de zin van volstrekt ondeugdelijke produkten. Het betreft hier zogenaamde katte-afweermiddelen, poeders en vloeistoffen die katten 'moeten weerhouden hun behoeften te deponeren op plaatsen waar u dat liever niet heeft, zoals uw tuin.' En of het nou gaat om Gimpet Wegkat, Mispoes-extra, Jakkes of Kssst!, het resultaat is belabberd, geen kat trekt zich er iets van aan. Integendeel soms: het merk Antipoep blijkt juist een sterke aantrekkingskracht op katten uit te oefenen. En zo zorgt de onberekenbare kat voor een lichtpuntje in de grijze hausse van goed en redelijk.

    • Henk Lagerwaard