Negen dagen

donderdag 17 januari - De Verenigde Staten en hun bondgenoten zetten om 3.00 uur plaatselijke tijd de operatie 'Desert Storm' in met honderden bombardementsvluchten op Irak en Koeweit.

De aanvallen zijn gericht op luchtmachtbases, luchtafweergeschut, Scud-raketinstallaties, commandocentra en chemische en nucleaire installaties. Volgens Amerikaanse functionarissen plegen de Iraakse strijdkrachten nauwelijks verzet. De Iraakse leider Saddam Hussein roept het Iraakse volk enkele uren na het uitbreken van de vijandelijkheden op tot massale strijd in “de moeder van alle veldslagen”.

vrijdag 18 januari - Irak vuurt circa tien Scud-raketten af op de Israelische steden Tel Aviv en Haifa. De raketten, die een conventionele lading hebben, richten volgens legerwoordvoerders beperkte schade aan. Er worden 17 gewonden gemeld, maar enkele mensen stikken in hun gasmasker. De VS dringen er bij de Israelische regering op aan de aanval niet te beantwoorden, uit angst voor het uiteenvallen van de Amerikaans-Arabische coalitie. De geallieerde strijdmacht gaat door met het bombarderen van doelen op Iraaks en Koeweits grondgebied. Premier Lubbers zegt op zijn wekelijkse persconferentie dat de Nederlandse Patriot-eenheden in Turkije ook in Israel of Saoedi-Arabie kunnen worden ingezet.

zaterdag 19 januari - Ten minste drie Scud-raketten met conventionele lading slaan in Tel Aviv in. Israel ziet vooralsnog af van een tegenaanval. Egypte en Syrie, die deel uitmaken van de geallieerde strijdkrachten, laten weten geen bezwaar te hebben tegen een Israelische vergeldingsactie. Inmiddels is gebleken dat de aanvallen op doelen in Irak en Koeweit, onder andere wegens het slechte weer maar ook omdat veel Iraakse vliegtuigen in bunkers waren opgeborgen, niet zoveel succes hebben gehad als aanvankelijk was gesuggereerd.

zondag 20 januari - De VS leveren een aantal nieuwe Patriot-antiraketraketten aan Israel. Leiders van de geallieerden waarschuwen dat de oorlog langer kan duren dan het verloop van de operaties aanvankelijk deed vermoeden. President Bush geeft toestemming 200.000 reservisten extra op te roepen. De geallieerden voeren 2.000 bombardementsvluchten per dag uit, die volgens het Pentagon voor 80 procent succesvol zijn. De Iraakse televisie zendt vraaggesprekken uit met gevangen genomen piloten, die onder zware druk lijken te zijn gezet. Volgens Bagdad bedraagt het aantal gevangen genomen militairen 25.

maandag 21 januari - Irak vuurt ten minste tien Scud-raketten af op de Saoedische steden Riad en Dhahran, die alle door Patriot anti-raketraketten worden vernietigd. De geallieerde luchtmacht valt met ongekende intensiteit doelen in Irak en Koeweit aan. Irak blijkt namaak-raketten te hebben opgesteld om de geallieerde piloten in verwarring te brengen. Radio Bagdad meldt dat gevangen piloten als menselijk schild zullen dienen van strategische doelen.

dinsdag 22 januari - Iraakse troepen blazen olie-installaties en opslagtanks in Koeweit op, vlak bij de grens met Saoedi-Arabie. Irak schiet opnieuw Scud-raketten af op Saoedi-Arabie. Volgens Westerse inlichtingendiensten zijn er in het zuiden van Irak nog 20 tot 40 Scud-lanceerinrichtingen operationeel. Het Internationale Comite van het Rode Kruis (ICRC) zegt dat de Iraakse behandeling van de gevangen piloten in strijd is met de Geneefse conventie voor de bescherming van krijgsgevangenen.

woensdag 23 januari - Een dichtbebouwde woonwijk in Tel Aviv wordt getroffen door een Iraakse Scud-raket. Daarbij worden 96 mensen gewond, terwijl drie bejaarden overlijden door hartaanvallen. Irak schiet ook weer Scud-raketten af op Saoedi-Arabie, die door Patriot-afweerraketten worden vernietigd. Volgens Bagdad zijn 228 vliegtuigen en raketten van de geallieerden neergehaald. De coalitie zegt dat sinds het begin van de oorlog 18 toestellen zijn verloren. De Tweede Kamer is bereid de Nederlandse militaire inzet in de Golfoorlog te vergroten.

donderdag 24 januari - Amerikaanse Patriot-raketten vernietigen een Scud-raket bij de Israelische stad Haifa. Irak schiet opnieuw zonder succes Scud-raketten af op steden in Saoedi-Arabie. Bagdad uit dreigementen in de richting van Turkije en de Golfstaten die toestaan dat Irak vanaf hun grondgebied wordt aangevallen. De Japanse regering laat weten 9 miljard dollar extra bij te dragen aan de geallieerde troepenmacht. Een Duitse regeringsdelegatie vertrekt naar Israel om humanitaire hulp ter waarde van 250 miljoen mark aan te bieden.

vrijdag 25 januari - De Irakezen schieten zeven Scudraketten af op Israel, waarvan er zes door Amerikaanse Patriotraketten worden onderschept. Een inwoner van Tel Aviv wordt gedood, 35 mensen raken gewond. Van de twee op de Saoedische hoofdstad Riad afgeschoten raketten, komt er een in de stad terecht, waarbij een dode valt. Het Witte Huis beschuldigt Irak ervan olie in de Golf te laten stromen, om zo te voorkomen dat de geallieerde troepen een landing op de kust van Koeweit kunnen uitvoeren.