Japan bereid markt voor chips uit VS te vergroten

ROTTERDAM, 26 JAN. Japan is bereid met de Verenigde Staten afspraken te maken over verdere openstelling van de Japanse markt voor Amerikaanse chips.

Maar zulk overleg hoeft niet automatisch te leiden tot verlenging van het Amerikaans-Japanse chippact, dat in juli afloopt. Een woordvoerder van het Japanse ministerie van handel en industrie heeft dat gisteren verklaard na afloop van onderhandelingen tussen handelsvertegenwoordigers van beide naties.

Het huidige chippact dateert van vijf jaar geleden, toen Amerikaanse chipfabrikanten massaal het slachtoffer werden van Japanse dumpingpraktijken. Basis van het akkoord was een systeem om tot eerlijke minimumprijzen te komen. Verder werd afgesproken dat het Amerikaanse aandeel op de Japanse chipmarkt zou worden verdubbeld tot 20 procent. Als Japan in gebreke zou blijven, bood het pact de VS de mogelijkheid om tot sancties over te gaan.

Japan wil vooral af van die strafbepaling, waarvan de Verenigde Staten drie jaar geleden al eens gebruik hebben gemaakt. Bij die gelegenheid werd voor 300 miljoen dollar aan Japanse goederen belast met een strafheffing van 100 procent, een invoerquotum dat inmiddels is verlaagd tot 164 miljoen dollar.

De Amerikaanse chipindustrie eist harde afspraken omdat Japan eerdere beloften “nooit is nagekomen”. Het Amerikaanse aandeel op de Japanse chipmarkt was vorig jaar volgens het marktonderzoekbureau Dataquest niet meer dan 10, 4 procent.