Irak vuurt weer raketten af op Israel

TEL AVIV, 26 jan. - Irak heeft gisteravond opnieuw een raketaanval op Israel uitgevoerd, de vijfde.

Een inwoner van Tel Aviv werd gedood, 39 mensen werden gewond.

De Iraakse aanval was een van de zwaarste op Israel tot nu toe. Ten minste zeven Scud-raketten werden afgevuurd, zes daarvan werden door Amerikaanse Patriot-raketten onderschept. Een Scud-raket trof een huis in een woonwijk van Tel Aviv. Drie bewoners van de totaal verwoeste woning werden levend uit de schuilkelder gehaald.

De dode en de vele gewonden vielen grotendeels als gevolg van neerkomende delen van de door de Patriot-raketten vernietigde Scuds. Op verscheidene plaatsen braken branden uit. Behalve richting Tel Aviv werden vanuit West-Irak ook Scuds naar het noorden van Israel afgevuurd. Ooggetuigen zagen dat ten minste een Iraakse raket door een Patriot in de lucht werd vernietigd.

Kort na de aanval legde opperbevelhebber generaal Dan Shomron tijdens een vraaggesprek voor de televisie uit waarom het thans om politieke en strategische redenen geen goed moment voor Israel is om tegen Irak in actie te komen.

“Onze mentaliteit zegt ons dat we de oorlog zo snel mogelijk naar het grondgebied van de vijand moeten verplaatsen. Nu is de situatie echter anders. De Verenigde Staten vechten in Irak en vernietigen de Iraakse oorlogsmachine. Op lange termijn bekeken is dat voor ons van het het allergrootste belang. We hebben een goed en machtig antwoord, maar ons gedrag stelt ons in staat soepele beslissingen te nemen.”

Volgens generaal Shomron geven de opiniepeilingen, die dagelijks door het leger worden gehouden, aan dat de “grote meerderheid” achter de politiek van de ingehouden adem staat. Volgens een donderdag gehouden peiling gaat het om tachtig procent van de Israeliers die het aannemen van een afwachtende houding steunen. De socialistische oud-minister van defensie Yitzhak Rabin prees het tv-optreden van generaal Shomron en legde er de nadruk op dat de VS de hele militaire infrastructuur van Irak vernietigen.

Volgens Rabin levert de door Israel gevolgde politiek van zelfbeheersing en terughoudendheid “politieke winst” op waarvan Israel in het naspel van de oorlog in de Golf ter veiligstelling van haar essentiele belangen kan profiteren. Op de Saoedische hoofdstad Riad zijn gisteravond twee Iraakse Scud-raketten afgevuurd. Een projectiel werd door een Patriot-raket onderschept, de andere kwam neer op een gebouw van zes verdiepingen. Bij de aanval vielen een dode, het eerste dodelijke slachtoffer van een Iraakse raketaanval op Saoedi-Arabie, en 19 gewonden. De stad Dhahran werd vanmorgen vroeg opgeschrikt door luchtalarm.

    • Salomon Bouman