Duitsland studeert op 'verwachtingen' Israel

BONN, 26 jan. - “Als Israel verwachtingen in ons stelt voor zijn verdediging, zal de Bondsrepubliek die serieus bestuderen.”

Dat heeft de Duitse minister van buitenlandse zaken, Genscher, gisteren gezegd aan het einde van zijn bezoek aan Israel.

De bewindsman ontkende dat hij Patriot-luchtafweersystemen heeft aangeboden tijdens zijn bezoek gisteren en eergisteren. Hij noemde dergelijke berichten - onder andere afkomstig van de Israelische minister van buitenlandse zaken David Levy - onjuist. Door de Israelische regering waren volgens hem ook geen specifieke verzoeken om militaire hulp gedaan.

[Minister Levy had gisteren echter eerder gezegd dat Duitsland had aangeboden Patriot-luchtafweer aan Israel te leveren ter bescherming tegen Iraakse raketaanvallen. Later zei hij in een vraaggesprek met de Israelische radio: “Israel heeft gebrek aan Patriotraketten. Ik heb dat de heer Genscher laten weten. En deze heeft mij geantwoord dat zijn land zou kunnen overwegen ze te leveren. Ik hoop dat dit besluit genomen zal worden”, zo meldt het persbureau AFP uit Jeruzalem]

[Het Israelische leger heeft gisteren bekendgemaakt dat de Verenigde Staten meer Patriot-systemen hebben geleverd.]

Met betrekking tot deze Patriot-kwestie, die de gespannen relatie tussen Duitsland en Israel verder kan verslechteren, is vermoedelijk al donderdag tijdens Genschers heenreis naar Israel een misverstand ontstaan. In het vliegtuig moet Israels ambassadeur in Bonn, Navon, bij Genschers delegatie toen hebben aangedrongen op het beschikbaar stellen van Patriots voor de Israelische luchtverdediging tegen Iraakse Scud-raketten. Van Duitse zijde is daarop niet direct concreet ingegaan.

In een tv-vraaggesprek onderstreepte de inspecteur-generaal van de Duitse strijdkrachten, admiraal Dieter Wellershoff, gisteravond dat de Duitse Patriot-versie niet aan de Israelische wensen tegemoet komt. Bovendien heeft Israel haast met de verbetering van zijn luchtafweer tegen de Scuds, terwijl de opleiding van eigen bedieningspersoneel te veel tijd zou vergen, aldus Wellershoff. De admiraal ontkende niet dat de Bondsrepubliek wel op korte termijn geleide wapens van het type Hawk en het luchtafweergeschut Roland beschikbaar zou kunnen stellen.