Conflict over betaaltarief van banken naar climax

AMSTERDAM, 26 JAN. Het Actieplatform 'Betaaltarieven Nee' (consumenten- en bewonersorganisaties, ouderen- en vakbonden) weigert verder overleg met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) over het betalingsverkeer.

Eerst dienen banken aangekondigde betaaltarieven op te schorten. Drs. T. Kropff van het Actieplatform noemt het overleg met de NVB gisteren “niet constructief”. De NVB onthoudt zich van commentaar. Minister Kok van financien heeft vorig jaar grote moeite gedaan beide partijen te bewegen het eerder vastgelopen overleg over het betalingsverkeer te hervatten.

Nederlandse banken willen tarieven voor betaaldiensten invoeren omdat zij op het betalingsverkeer grote verliezen lijden. Gebruikers twijfelen daaraan. Ze willen meer inzicht in de kosten en overleg over methoden om deze kosten terug te dringen. Gesprekken hebben tot nog toe niets opgeleverd. Sommige banken zijn al gevorderd met invoering van tarieven of plannen daartoe. Zo begint de Postbank er op 1 april mee.

De NVB bood gisteren het Gebruikersplatform Betalingsverkeer (grote incasseerders) en het Actieplatform aan gezamenlijke werkgroepen te vormen. Deze zouden meer inzicht in de kosten van betalen moeten krijgen en maatregelen moeten bespreken om het betalingsverkeer doelmatiger en goedkoper te maken. De werkgroepen zouden op 15 mei moeten rapporteren.

Volgens Kropff wil het Actieplatform best praten, maar dan moeten de banken tot 15 mei van betaaltarieven afzien. “Als je ruzie hebt over tarieven, dan moet je tijdens overleg daarover natuurlijk niet gewoon doorgaan met invoering ervan”, zegt hij. De NVB stelt zich op het standpunt zijn leden geen uitstel van tarifering te kunnen vragen, omdat dit uitgelegd zou kunnen worden als een verboden kartelafspraak. Kropff concludeert daaruit dat de door minister Kok gewenste minimumafspraken over het betalingsverkeer niet haalbaar zijn.

Ook het Gebruikersplatform Betalingsverkeer betwijfelt de werkgroepen zinvol zijn.

Vorige week lieten ook de ondernemersorganisaties KNOV, NCOV en de Raad voor het Filiaal- en Grootwinkelbedrijf naar aanleiding van een gesprek met de NVB weten uitstel van bancaire tariefmaatregelen tot 15 mei noodzakelijk te achten.

In ruil voor zes weken uitstel van de Postbank hebben het Actieplatform en de betrokken ondernemersorganisaties, die veel winkeliers vertegenwoordigen, de banken voorgesteld een gezamenlijk campagne voor elektronisch betalen te voeren. Dat zou de kosten ervan aanzienlijk kunnen drukken.

    • Michel Kerres
    • Dick Wittenberg