CNV-bond bezorgd over Nedlloyd

ROTTERDAM, 26 JAN. De vakbonden maken zich grote zorgen over de gang van zaken bij het Rotterdamse transportconcern Nedlloyd.

Daarom heeft de Vervoersbond CNV een gesprek met de top van het bedrijf aangevraagd dat maandag zal plaats vinden.

Aanleiding voor de ongerustheid is het gesprek dat Nedlloyd binnenkort zal hebben met grootaandeelhouder Torstein Hagen. Deze wil de strategie van het concern ingrijpend gewijzigd zien.

Bestuurder C. van der Knaap van de Vervoersbond CNV zegt dat het personeel wil weten hoe Nedlloyd “het gesprek met Hagen zal ingaan.” Van der Knaap zegt niet zo gelukkig te zijn met de bemoeienis van aandeelhouder Hagen met het beleid van Nedlloyd. “Het is Hagen om zich zelf begonnen. Hij is een koele saneerder. Je kunt van Nedlloyd zeggen wat je wilt, maar het bedrijf probeert goed met zijn personeel om te gaan.”

Hagen zegt onder meer via de Luxemburgse investeringsmaatschappij Marine Investments 23 procent van de aandelen Nedlloyd in handen te hebben. Hij heeft herstructureringsvoorstellen gedaan die Nedlloyd, met behoud van de huidige beursnotering, “financieel weer levensvatbaar” zouden moeten maken.

Bovendien wil Van der Knaap van Nedlloyd horen of de deze week aangekondigde verliezen van 125 a 150 miljoen gulden eenmalig zijn en of die verdere consequenties zullen hebben voor de werkgelegenheid bij Nedlloyd. In oktober kondigde Nedlloyd al aan dat bij de rederijdivisie van het concern 420 banen moeten verdwijnen, terwijl daarvoor al het verlies van 280 banen was aangekondigd. Ook is Nedlloyd van plan het mes te zetten in de Duitse dochteronderneming Union Transport.

In het gesprek van aanstaande maandag wil de vervoersbond CNV ook de investeringsplannen van Nedlloyd aan de orde stellen. De bond vraagt zich af of er naast de investering van ruim een miljard gulden in zeven nieuwe containerschepen nog financiele ruimte is voor andere investeringen.

Een woordvoerder van Nedlloyd heeft laten weten dat Hagen inmiddels is ingegaan op de uitnodiging van het bedrijf voor het voeren van een bespreking. Wanneer de ontmoeting met de Noor precies plaats vindt, wil Nedlloyd niet zeggen.