Chipfabrikant bereidt vertrek uit Israel voor

ROTTERDAM, 26 JAN. De Amerikaanse chipfabrikant Intel, de grootste fabrikant van microprocessoren ter wereld, treft voorbereidingen voor de overheveling van de produktie van vitale chips uit Israel naar de Verenigde Staten.

Een onderbreking in de aanvoer van Intel-chips uit Tel Aviv zou voor sommige computerfabrikanten dramatische gevolgen kunnen hebben. Een woordvoerdster van Intel in de Verenigde Staten bevestigde gisteravond dat bestaande bedrijven in de Verenigde Staten klaar worden gestoomd om de produktie van de vitale 486 microprocessorchip over te nemen, voor het geval de produktie in Tel Aviv stil valt. Een Intel-fabriekje waarin normaal uitsluitend onderzoek wordt gedaan en een volwaardige produktielijn worden momenteel omgebouwd. Het bedrijf wil niet zeggen waar deze fabrieken staan.

In de Intel-fabriek in Tel Aviv wordt behalve de 486 chip ook de 386 chip geproduceerd. De woordvoerster wilde niet zeggen of voor dit laatste type ook een uitwijkplaats wordt gezocht.

De chips in kwestie, die fungeren als het 'hart' van een computer, worden alleen door Intel gemaakt. Sommige computerfabrikanten zijn volledig afhankelijk van chipsproducenten. Andere fabrikanten zouden problemen kunnen krijgen met de produkten waarop de marges het hoogste zijn: hun meest geavanceerde machines.

Intel ontkent dat een produktiestop in Israel zal leiden tot een tekort aan de chips. Industrie-analisten daarentegen houden wel rekening met een tekort. De invloed van een aanslag op de fabriek in Tel Aviv zou tijdelijk opgevangen kunnen worden door voorraden die Intel waarschijnlijk heeft aangelegd, zegt een van hen. Als er een voorraad is zou de vertraging beperkt blijven tot twee weken, zoniet dan zou de vertraging ongeveer zes tot acht weken kunnen bedragen. Analisten maken zich vooral zorgen over de toevoer van de 486 chips, omdat daaraan al een tekort bestaat.

De enige producent die van een tekort zou kunnen profiteren is IBM, die zelf 386 chips maakt voor eigen gebruik. Voor fabrikanten als NCR, Compaq en Olivetti zouden er wel problemen ontstaan omdat ze voor een groot deel afhankelijk zijn van Intel.

De computerfabrikanten NCR in de Verenigde Staten en Tulip in Den Bosch waren gisteren nog niet door Intel geinformeerd over de uitvoering van het calamiteiten plan.