Bridge

Het zal moeilijk zijn een sterker spelersveld bij een te brengen dan afgelopen week in het Haagse hotel Des Indes aan het vijfde World Top Bridgetoernooi deelnam.

Alle spelers van de 16 paren zijn houders van internationale titels of winnaars van Olympische medailles. Favorieten waren onder meer Marcelo Branco en Gabriel Chagas uit Brazilie, die dubbel wereldkampioen zijn en die met ongekende voorsprong op de rest van de finalisten in Geneve de wereldtitel parenbridge veroverden. Na enkele rondes in het Haagse toernooi leken de Brazilianen ook nu weer op de eindzege af te stevenen. In de 3de ronde, toen zij voor de zogenaamde Vugraph speelden en hun spel hierdoor aan een groot publiek konden tonen, imponeerden zij op een aantal spellen. Hun tegenstanders waren de fameuze duivelskunstenaar Zia Mahmood uit Pakistan en Michael Rosenberg uit Schotland die ook enkele belangrijke toernooi-overwinningen op zijn naam heeft staan. Direkt al in het tweede spel manoeuvreerde Chagas de tegenpartij geraffineerd de afgrond in:

(Schoppen) A V B 4 3 (Harten) 7 6 2 (Ruiten) --- (Klaver) A V 10 6 4 (Schoppen) 6 (Harten) A H V 8 (Ruiten) A H 8 5 4 3 (Klaver) 7 3 (Schoppen) 9 5 (Harten) 3 (Ruiten) V B 10 9 6 2 (Klaver) 9 8 5 2 (Schoppen) H 10 8 7 2 (Harten) B 10 9 5 4 (Ruiten) 7 (Klaver) H B

Rosenberg (O) opende met 1 (Ruiten) en Mahmood (W) antwoordde met 1 (Schoppen). Zo begon het bieden aan 6 van de 8 tafels (aan de twee resterende tafels opende O met een sterke 1 (Klaver), respektievelijk met de Canape-opening van 1 (Harten), de korte kleur voor de lange kleur). Na 1 (Ruiten) - 1 (Schoppen) paste een N-speler, vier volgden met 2 (Klaver), maar Chagas koos een geheel afwijkende aanpak: hij doubleerde! Hiermee toonde hij een twee-kleurenhand (Harten)-(Klaver). O redoubleerde om zijn kracht aan te geven, waarop Branco (Z) net voldoende in huis meende te hebben om vrijwillig 2 (Klaver) te bieden. W had geen zin om zittend voor N's veronderstelde (Harten)-lengte zelf (Harten) te bieden en paste. Hierop pakte Chagas de koe helemaal fors bij de horens en sprong naar 4 (Klaver). O wilde zich niet weg laten bluffen en liet horen dat hij behalve een sterk spel ook een mooie (Ruiten)-kleur bezat. Op diens 4-(Ruiten)-bod paste Branco discreet, maar Mahmood niet. Deze zag weinig in de (Ruiten)-kleur, maar veronderstelde dat O voor zijn bieden over enige (Schoppen)-steun zou beschikken. Hij bood dus 4 (Schoppen) en nu had Chagas zijn tegenstanders waar hij ze hebben wilde. Hij doubleerde en toen O naar 5 (Ruiten) wegliep, maakte Branco het werk eveneens met een doublet af. Niet alleen waren OW uit hun natuurlijke (Harten)-contract gehouden, maar ze moesten ook nog -1400 op hun scorelijst invullen.

Een andere subtiele biedbeslissing nam Chagas op dit spel: (Schoppen) A V 9 (Harten) 10 8 6 4 (Ruiten) 10 7 3 (Klaver) H B 5 (Schoppen) 7 5 3 (Harten) V 7 2 (Ruiten) A V B 9 (Klaver) 8 6 4 (Schoppen) H B 8 6 2 (Harten) B 9 5 (Ruiten) H 8 5 4 (Klaver) 7 (Schoppen) 10 4 (Harten) A H 3 (Ruiten) 6 2 (Klaver) A V 10 9 3 2

Mahmood opende in 4de hand met 1 (Klaver), Rosenberg antwoordde met 1 (Ruiten) en Branco volgde met 1 (Schoppen). W herbood zijn kleur met 2 (Klaver) en wat zouden nu 99 van de 100 N-spelers hebben geboden? Met vermoedelijk 4 slagen mee voor partners (Schoppen)-contract ligt 2 (Schoppen) voor de hand. Maar zo niet Chagas. Die paste! Rosenberg vroeg zich nu af hoe sterk zijn partner voor zijn 2-(Klaver)-herbieding kon zijn. Een probleem immers van het natuurlijk bieden is dat zo'n herbieding in kracht een betrekkelijke grote 'range' heeft, in honneurpunten uitgedrukt van 11 t-m 16 punten. Hij besloot tot 3 (Klaver), als een soort 'two-way'-bod: is W sterk, dan kan het nog 3 SA worden, is W zwak, dan wordt het Z moeilijk gemaakt nog eens in de bieding te komen. Maar nu had W een probleem: waar waren al de (Schoppen)-honneurs gebleven? Z bezat zeker niet A-H-V-B en nu N diens volgbod niet had gesteund, moest O dus over iets in (Schoppen) beschikken. Dus bood Mahmood met 3 (Harten) zijn eigen (Harten)-stop en vroeg hiermee zijn partner 3 SA te bieden met enige (Schoppen)-dekking. Maar die bezat O dus niet. Hij moest smadelijk naar 4 (Klaver) terugkeren en OW mochten 2 down voor -200 noteren. Chagas demonstreerde hier hoe je ook door niets te doen, door te passen tegenstanders te hoog kunt drijven!

Het 3de spel uit deze ronde dat de moeite waard is, houdt u tot volgende week te goed. Ik sluit af met een heel veel minder subtiel geval:

(Schoppen) H 10 9 8 7 3 (Harten) 10 4 (Ruiten) H 4 (Klaver) A V 5 (Schoppen) V B 2 (Harten) A (Ruiten) A B 9 (Klaver) H B 10 8 6 2

Zowel de latere tweede- als derdeprijswinnaars verongelukten op deze handen op wel zeer alledaagse wijze. Tegen Meckstroth-Rodwell (WO) opende Hamman (Z) met 3 (Harten). Na W's 3 (Schoppen) verhoogde Wolff tot 4 (Harten) en bood O 4 SA. Hij kreeg 5 (Klaver) ten antwoord en legde meteen in 7 (Schoppen) aan. Tegen Robson-Forrester (WO) opende Fucik niet met 3 (Harten) en begon Robson met 1 (Schoppen). In een lange biedserie, waarin NZ alleen een keer 2 (Harten) en 3 (Harten) meeboden, raakten de Engelsen in verwarring over de vastgestelde troefkleur, (Schoppen) of (Klaver). Ze kwamen er niet onder het grootslemniveau uit. Terraneo doubleerde eerst 7 (Klaver) en daarna 7 (Schoppen). Het is een geruststellende gedachte dat ook wereldtoppers wel eens over een bananenschil uitglijden.

    • Bob van de Velde