'Boycot dammers'

De Franse dambond heeft de wereldfederatie (FMJD) voorgesteld de Nederlandse topdammers een jaar uit te sluiten van alle wedstrijden.

Dit als reactie op de actie die het bestuur van de KNDB (Koninklijke Nederlandse Dambond) heeft gevoerd tegen de verkiezing van Sovjetrus Bairamov tot voorzitter van de FMJD. De KNDB heeft zich sinds het FMJD-congres in november in Groningen fel verzet tegen de verkiezing van Bairamov. Aanvankelijk werd aangenomen dat de Nederlandse oppositie gesteund werd door de Russische damfederatie, maar dat bleek een misvatting, want enkele dagen geleden besloot de Sovjet-Unie Bairamov te accepteren.

Frankrijk wil niet alleen dat de FMJD de Nederlandse spelers uitsluit van officiele wedstrijden, maar ook eisen de Fransen een speelverbod voor invitatietoernooien. Buitenlanders zouden ook niet in Nederland mogen dammen. Indien die suggestie door de werelddambond wordt overgenomen, komt een aantal Nederlandse organisaties in moeilijkheden.