Bevallige Bonen

Witte of bruine bonen uit pot of blik zijn natuurlijk gemakkelijk in gebruik.

Maar het ontbreekt ze aan smaak en geurigheid. Het zelf koken van gedroogde bonen mag dan tijdrovender zijn, het eindresultaat is zo ongelofelijk veel lekkerder, dat de bereidingstijd daarbij in het niet valt. Bovendien is de keuze van gedroogde bonen groter dan het kant-en-klare assortiment. Zo kunnen we bijvoorbeeld ons oog laten vallen op het bevallige zwartoogboontje.

250 g gedroogde zwartoogbonen

flinke reep varkenszwoerd

2 tenen knoflook, gepeld

kruidenboeket (5 peterselie, 1-2 bleekselderij, 1 laurier)

2 theelepels versgeritste tijm- blaadjes

5 eetlepels boter

zout

Zet de bonen 's morgens vroeg met ruim water in de week. Giet ze 's avonds af, spoel ze na onder stromend water en doe ze over in een ruime pan. Voeg ruim 1 liter water toe, het varkenszwoerd, de tenen knoflook, het kruidenboeket en breng het geheel aan de kook op matig hoog vuur. Kook de bonen op laag vuur vrijwel gaar in circa vijf kwartier met het deksel op de pan. De kooktijd is zeer afhankelijk van hoe lang geleden ze werden geoogst. Giet de bonen af en bewaar 1 dl van het kookvocht. Doe alleen de bonen en de teentjes knoflook terug in de schoongespoelde pan, voeg het achtergehouden kookvocht toe, de tijmblaadjes, de boter en zout naar smaak. Smoor de bonen nog zo'n 30 minuten op laag vuur met gesloten deksel tot ze door en door gaar zijn. Mocht het geheel te droog worden, voeg dan nog wat boter toe (of een flinke scheut room). Bonen en boter zijn o zo goed aan elkaar besteed. Serveer de bonen als bijgerecht in combinatie met varkens- of lamsgebraad.

    • Florine Boucher