Beurzen gevoelig voor oorlog

ROTTERDAM, 26 JAN. Na de vaste beursstemming tegen het einde van de voorgaande week, lieten de aandelenkoersen op de voornaamste internationale beurzen in de eerste dagen van de afgelopen week over het algemeen een dalende lijn zien.

Dit kwam hoofdzakelijk door onzekerheid over de tijdsduur en het verloop van de Golfoorlog en door wantrouwen over het Russische optreden in de Baltische republieken. In de resterende dagen van de week lieten de koersen op de beurzen van New York en Tokio een come-back zien; de meeste Europese beurzen bleven evenwel achter. Alleen aan het Damrak eindigden de aandelenkoersen gemiddeld vrijwel gelijk.

NEW YORK De stemming op Wall Street werd einde vorige week nog bepaald door het hoopgevende begin van de militaire coalitie-actie voor de bevrijding van Koeweit. Als gevolg daarvan stegen de koersen in eerste aanzet fors, maar spoedig daarna sloeg de stemming om in een neergaande lijn. De week begon in een matte stemming omdat intussen de vrees had postgevat dat de oorlogshandelingen wel eens langer zou kunnen duren dan in de euforie van de eerste dagen door velen was verondersteld.

Het economische firmament, dat in de VS al enige maanden wordt verduisterd door sombere ontwikkelingen omdat het land zich in een recessie bevindt, kreeg op de voorlaatste dag van de week een opsteker in de vorm van een uitlating van Federal Reserve Board-voorzitter Alan Greenspan. Deze liet blijken er thans voor te voelen om door middel van een renteverlaging de Amerikaanse conjunctuur door het dal te helpen.

Gezien de grote liquiditeitsproblemen waarin onder andere vele Amerikaanse banken zich bevinden, kan een renteverlaging ook in die voor 's lands economie zo belangrijke sector de nodige lucht geven. De aandelenbeurs reageerde positief op dit nieuws en de koersen van bankaandelen liepen weer op. Het Dow Jones-industrie gemiddelde eindigde de week 0, 75 procent hoger.

De Dow Jones sloot gisteren op 2659, 41 punten, 16, 34 punten hoger dan donderdag. De omzet bedroeg 191 miljoen aandelen na 223 miljoen op de voorgaande dag.

TOKIO De Japanse aandelen lieten de afgelopen week vrijwel dezelfde ontwikkeling zien als op Wall Street. Schommelend tussen hoop en vrees, liepen de aandelenkoersen op donderdag en vrijdag omhoog om daarna de weg terug in te slaan en pas op de laatste dag weer positief te eindigen. Per saldo verbeterde de Nikkei-225-index toch nog met ruim 0, 5 procent.

LONDEN De Londense beurs stond de gehele weekperiode in het teken van een terughoudende stemming. De koersen beleefden een min of meer prijshoudend bestaan. Per saldo liepen de noteringenevenwel iets terug en kwam blijkens het FT-100-gemiddelde een daling van 0, 7 procent tot stand.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen stonden de afgelopen week voortdurend onder druk. Dit werd vooral veroorzaakt door een toenemende vrees voor de Russische ingreep in de Baltische staten, door de angst dat het conflict in het Midden-Oosten verder zal escaleren en door de aankondiging van een belastingverzwaring.

De aandelenkoersen verloren gemiddeld ruim drie procent.

PARIJS Evenals op de meeste andere Europese beurzen stonden ook de meeste Franse aandelen nagenoeg de hele week onder druk om tenslotte te eindigen in een licht opgaande lijn. Met een daling van 0, 4 procent moesten de beleggers genoegen nemen.

BRUSSEL Een daling van ruim twee procent van de aandelenkoersen liet er weinig twijfel over bestaan dat de beursstemming in Brussel de afgelopen week beneden peil bleef. Door een voortdurend gebrek aan kopers brokkelden de koersen alsmaar af. Een troost is dat de omzetten gering bleven.