Beurs houdt adem in bij feuilleton monsterfusie

AMSTERDAM, 26 JAN. De Golfoorlog werd deze week moeiteloos uit het beursnieuws verdrongen door de voorgenomen fusie tussen Nationale-Nederlanden en NMB Postbank.

Na de spectaculaire stijging van de koers van NN werden beide aandelen donderdag uit de handel genomen in afwachting van de nadere mededelingen die komende maandag volgen.

Veel plezier hebben de beoogde partners vanaf begin november niet beleefd van hun fusieplannen, zo lijkt de onontkoombare conclusie die zich zeker na afgelopen week opdringt. Alsof de te vroeg uitgelekte plannen, de weerbarstige aandeelhouders, de woedende verzekeringstussenpersonen en een mysterieuze koper van grote pakketten aandelen NN nog niet genoeg waren, was er nu ook nog eens concurrent Aegon die begin deze week weigerde zijn pakket van ruim vijf procent NN aan te melden en de voortijdige schorsing van de handel in beide aandelen afgelopen donderdagmiddag.

Dat laatste was op verzoek van beide ondernemingen en had alles te maken met een publikatie in deze krant van afgelopen donderdag. Daarin werd de verwachting genoteerd dat er in de omruilverhouding wordt gesleuteld. Aangezien dat tevens de meest substantiele mededeling van de fusiepartners betreft, was de conclusie op de beursvloer dat de ruilverhouding zou wijzigen ten gunste van de aandeelhouders NN. En dus ook - logischerwijs - ten koste van de aandeelhouders NMB Postbank.

Een en ander zou op zichzelf al verrassend zijn, want vooral het bestuur van Nationale-Nederlanden geniet in de markt nu niet direct bekendheid om zijn flexibele optreden. Maar als het zo is en als de verbetering bestaat uit het extra tientje in de vorm van een obligatie in de nieuwe onderneming (zoals de grootbelegger Robeco als voorwaarde stelt voor een williger houding), dan heeft de koers hier deze week toch wel verdacht veel rekening mee gehouden.

De rekenmeesters onder de beursanalisten hadden immers al snel in de peiling dat de koersen zich ten opzichte van elkaar ongeveer verhouden met de uitkering van een extra tientje zoals Robeco wil. Dat zou dus wel eens de uitkomst kunnen zijn, zo was de verwachting. “Of ze maken er een tientje van omdat de markt dit aangeeft, of de markt weet dat het een tientje wordt”, aldus een bankanalist.

Dat laatste is overigens strafbaar. Maar gezien de ruime omzetten in Nationale-Nederlanden van de afgelopen weken en ook de spectaculaire wijze waarop de koers in drie weken tijd steeg van rond de 48 gulden tot 56, 60 nu, zullen Stockwatch en het controlebureau wel attent zijn.

Komt er inderdaad een nieuw bod ? En is dat bod genoeg om Robeco en consorten over de streep te trekken ? Wat zal Aegon doen, dat immers als directe concurrent zo zijn eigen redenen heeft om dwars te liggen ? En ligt er nog een onbekende derde op de loer voor een partieel bod op de aandelen Nationale-Nederlanden ? Het zou na maandag nog wel eens lang onrustig op de beurs kunnen worden, zo viel eind deze week te beluisteren.

Opwindend nieuws uit een geheel andere hoek: de Vereniging van effecten uitgevende ondernemingen stuurde deze week zijn beginselverklaring over beschermingsconstructies naar de Kamer. Daaruit bleek dat zij de besluiten van administratiekantoren en stichtingen die pref's beheren expliciet toetsbaar wil maken. Ogenschijnlijk een kleine stap, maar dit zou wel eens de sprong kunnen zijn naar het einde van de schokbestendige beschermingsconstructies waar dit land zo rijk aan is.

    • Steven Adolf