Aantal carnavalsoptochten in Limburg gaat toch door

HEERLEN, 26 jan. - Verschillende Limburgse carnavalsverenigingen hebben gisteren besloten het advies van de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg om af te zien van openbare festiviteiten, naast zich neer te leggen.

Bovendien negeren zij de oproepen van de burgemeesters om optochten en andere openbare evenementen wegens de Golfoorlog niet te laten doorgaan. Ook de grote optocht in Oldenzaal gaat gewoon door. In de meeste andere Twentse gemeenten zijn openbare carnavalsvieringen afgelast.

De betrokken Limburgse verenigingen volgen het voorbeeld van de grote carnavalssocieteit Jocus in Venlo, die van mening is dat in het verleden bij oorlogen in andere delen van de wereld nooit signalen zijn vernomen van burgemeesters om het carnaval af te gelasten. “Die oorlogen waren heel wat erger dan de huidige in het Midden-Oosten”, aldus het bestuur van Jocus.

Behalve in Venlo zullen onder meer in de gemeenten Belfeld, Beesel, Swalmen, Gulpen en Wittem carnavalsoptochten worden gehouden. Een woordvoerder van de Bond van Carnavalsverenigingen Limburg sloot niet uit dat de komende dagen nog andere verenigingen zullen besluiten de geplande carnavalsvieringen te laten doorgaan. Daarbij speelt het kostenaspect in hoge mate mee, aldus de woordvoerder. (ANP)