Zakenrijder rijdt hard en maakt veel brokken

ROTTERDAM, 25 JAN. Bestuurders met een auto van de zaak rijden verreweg het hardst van alle weggebruikers en veroorzaken meer schade.

Volgens onderzoeker A. J. Rooijers van het Verkeerskundig Studiecentrum van de Rijksuniversiteit Groningen rijden automobilisten in door hun werkgever betaalde auto's gemiddeld vijftien tot twintig kilometer per uur sneller dan mensen die hun auto alleen voor prive-doeleiden gebruiken. En ze rijden gemiddeld vijf kilometer sneller dan zakelijke rijders met een eigen auto, die kennelijk nog zien wat autorijden kost'', aldus Rooijers.

Onder invloed van de belastingherziening 'Oort' heeft afgelopen jaar menig particulier die zakelijke kilometers rijdt zijn eigen auto kunnen ruilen voor een bedrijfsauto. Omdat vergoedingen boven 44 cent per kilometer tegenwoordig worden belast, zouden veel bedrijven hun werknemers voor zakelijke kilometers veel meer moeten betalen om hun eenzelfde nettovergoeding als voorheen te garanderen. Een auto van de zaak werd daardoor in veel gevallen interessant.

Leasebedrijven meldden over 1990 groeicijfers van 25 procent en meer. Het aantal personenwagens dat wordt betaald door bedrijven, beloopt naar schatting zo'n 500.000, circa tien procent van het totale wagenpark.

Zakelijke rijders mogen zich hele chauffeurs vinden, omdat ze vaker en verder rijden dan de doorsnee particulier, maar onderzoek voor de Amerikaanse verzekeraar General Insurance wees het tegendeel uit. Een derde van de ondervraagde zakelijke autorijders gaf toe voorzichtiger te rijden als ze hun eigen auto zouden moeten kopen en zelf brandstof- en reparatiekosten moesten betalen.

Nederlands grootste autoverzekeraar, Centraal Beheer te Apeldoorn, stelt dat een leaseauto per jaar driemaal zoveel schade veroorzaakt als een particuliere auto. “Maar leaseauto's rijden vijfmaal zoveel”, relativeert een woordvoerder van de assurantiemaatschappij. Hij gelooft niet dat leaserijders anders met hun auto omspringen dan anderen. “Je bent slordig of niet”. Onderzoek van Centraal Beheer wees uit dat veel duidelijker patronen te ontdekken zijn in het schadeverloop per beroepscategorie. “In creatieve beroepen - reclame, journalistiek, software - zie je veel meer schades.”

T. Dellebeke, woordvoerder van de Algemene Verkeersdienst van de Rijkspolitie in Driebergen, weet nochtans zeker dat de jonge zakelijke rijder nonchalanter rijgedrag vertoont. Geregeld stuiten Dellebekes collega's op brokkenmakers “met een leaseauto en 80.000 bruto”.

“We komen vaak van die jonge, zakelijke rijders tegen bij kop-staartbotsingen op de linkerrijstrook”, aldus Dellebeke. “Vroeger stonden ze nog wel eens te huilen naast hun auto. Tegenwoordig zie je dat niet meer. Als hun autotelefoon nog maar werkt, dan bellen ze om een nieuwe auto, zodat ze snel verder kunnen.”