Vrijwilligers willen in Golf 'orde op zaken stellen'

DEN HAAG, 25 jan. - Tientallen Nederlanders melden zich dagelijks bij het ministerie van defensie om in de Golf 'orde op zaken te stellen'.

Alle verzoeken worden vriendelijk van de hand gewezen. “Mensen denken dat ze meteen met een geweer naar het Midden-Oosten kunnen afreizen. We proberen duidelijk te maken dat daar een langdurige training aan voorafgaat, waarna ze vanzelf afhaken”, aldus een woordvoerder.

Defensie zegt zich te verbazen over de houding die de meeste vrijwilligers ten opzichte van het Golfconflict aannemen. “Men denkt nogal makkelijk over wat daar gebeurt. Kennelijk heeft dat te maken met de 'schone' oorlog die we op televisie te zien krijgen.”

Bij de Vereniging Van Dienstplichtige Militairen (VVDM) in Utrecht komen steeds meer telefoontjes binnen van verontruste dienstplichtigen die informeren of zij naar de Golf kunnen worden gestuurd. Volgens de VVDM zorgen bevelhebbers voor onnodige paniek door daarop te speculeren. In Duitsland zou de commandant van de Nederlandse pantser- en luchtafweer in Langemannshof hebben gezinspeeld op een mogelijk vertrek naar de Golf, mocht de situatie daar uit de hand lopen. De telefoon stond bij de VVDM vervolgens niet stil. “Er kwam zelfs een vraag van een soldaat die wilde weten welke straf er op deserteren staat”, aldus een woordvoerder van de VVDM.

Het ministerie van defensie noemt de onrust overdreven. “Mensen gaan overal wat achter zoeken. Het zenden van grondtroepen is momenteel volstrekt niet aan de orde. Er is geen enkele reden voor paniek.”