Vorst in Artis

Toen ik Artis binnenkwam was het water bij de apenrots helemaal dicht gevroren.

De aapjes zelf waren niet te zien. Zeker voor de kou maar ook om niet te ontsnappen. Er zijn nog meer waterlinies in Artis zoals bij de struisvogels en de kamelen. Maar daar was het ijs stukgeslagen. Om te voorkomen dat de kamelen er over zouden kunnen lopen. Het water bij de leeuwenfamilie (vader, moeder en kind) werd constant in beweging gehouden met een soort brandweerspuit om het niet te laten bevriezen. De pelikanen waren uit het water want ze konden niet meer zwemmen vanwege het ijs. Een van de pelikanen, de oudste met zo'n grote zak aan z'n snavel, noem ik altijd Goofie. Hij schijnt zondag jarig te zijn. Die grote zak onder hun snavels gebruiken ze als een soort schepnet en als voorraadkamer. Als de vis in de snavelzak zit, eet hij hem op of hij bewaart hem nog even. Voor ik het chimpanseehuis binnenging zag ik een tunnel in de lucht van gaas met een schuif om hen af te sluiten, net zoals in het circus bij de leeuwen.

De oppasser vertelde dat dat de doorgang van het binnen- en buitenhuis zou worden. Het buitenhok (het oude chimpanseehok) voor de chimps was nu heel erg rommelig. Het oude gorillahuis wordt hun binnenhuis voor als het koud wordt. Nu zitten er twee jonkies, maar straks komen ook de grote erbij. De kleintjes waren aan het stofzuigen zo leek het. Een kleintje was druk bezig met een cementblok in de rondte te zwaaien. Opeens liet hij hem los in mijn richting: BAM! Ik schrok wel een beetje.

Toen uit de warmte naar de ijsberen. Bij de ijsberen aangekomen sprong er net een in het water. De spetters vlogen in het rond. Hier was ook geen ijs. Dat zou wel een leuke glijpartij geweest zijn. Een ijsbeer had een andere in zijn nekvel te pakken en had hem zowat uit het water getild. Toen nummer een had losgelaten wreef nummer twee even met zo'n grote poot over z'n nek, dus het was wel menens. Toen ik langs de sneeuwpanter liep zag ik dat ze extra eten kreeg. Misschien komt er een kleintje bij? Dat zou heel bijzonder zijn.

Het giraffenkleintje verderop is al veel gegroeid. Toch moet z'n nek nog veel langer worden. Zo'n giraffenek heeft altijd maar zeven wervels. Die zijn tot slot 40 cm hoog. Bij het giraffejong zijn de wervels nog klein, maar ze zullen al wel groter dan bij de meeste andere beesten zijn.

p.s.: Goofie, gefeliciteerd!

    • Willem-Jurphaas van Rietschoten