VN rekenen op stroom vluchtelingen Irak in Iran

GENEVE, 25 jan. - UNDRO, het rampenfonds van de Verenigde Naties, bereidt zich er op voor om in Iran 80.000 Iraakse vluchtelingen op te vangen.

Het fonds, dat de hulpactie in de buurlanden van Irak coordineert, meldt dat in Iran maatregelen zijn genomen voor de opvang van 100.000 vluchtelingen. Teheran heeft vanmorgen overigens om onbekende redenen de mededelingen over aantallen te verwachten vluchtelingen ingetrokken. Tot nu toe zouden 7.000 mensen uit Irak in Iran zijn aangekomen.

Morgen vertrekt een VN-team, samengesteld uit vertegenwoordigers van enkele gespecialiseerde VN-organisaties waaronder UNICEF en WHO, naar Iran voor een inspectiereis langs de westelijke grens. Op dit moment zijn nog geen kampen ingericht omdat nog onbekend is waar de vluchtelingen de westelijke grens met Iran zullen oversteken. Irak heeft tot nader order alle grensposten gesloten, ook de grens met Iran. Aan de Iraanse kant zijn de grensposten wel open, aldus Frank Verhagen, een Nederlandse functionaris in het hoofdkwartier van UNDRO in Geneve.

Dat is ook het geval aan de Jordaanse kant, waar tot dusver enkele duizenden vluchtelingen, voornamelijk Egyptenaren, Soedanezen en andere gastarbeiders uit Irak, de grens over zijn gekomen. Vanmorgen was ook deze grenspost gesloten, evenals de overgangen in Syrie en aan de noordelijke grens met Turkije, zo meldt UNDRO.

Vluchtelingen in zuidelijk Irak zouden in meerderheid afkomstig zijn uit Basra, dat onder hevige bombardementen ligt van de geallieerden. In het gebied zijn omvangrijke Iraanse troepenconcentraties gemeld.

Het Iraanse persbureau IRNA meldde gisteren dat Iran de elitetroepen van Revolutionaire Gardisten aan de zuidelijke grens met Irak in opperste staat van paraatheid heeft gebracht. Commandant Mohsen Rezai zei desgevraagd: “Hiermee tonen wij aan dat we klaar zijn voor de strijd. Zodra ook Iran betrokken wordt in het conflict, en er schielijk ook een oogje valt op ons land, staan we klaar om met kracht terug te slaan”. De Revolutionaire Gardisten speelden een belangrijke rol in de oorlog tegen Irak van 1980 tot 1988.