Vakbondsleiders in Letland vermoord

STOCKHOLM, 25 jan. - In Tallinn, de hoofdstad van Estland, zijn gisteren twee Zweedse vakbondsleiders vermoord; ze zijn vermoedelijk het slachtoffer geworden van overvallers.

De Zweden waren op bezoek in Estland voor overleg met de Estse vakbonden. Het ging om Bertil Whinberg, de voorzitter van de vakbond van bouwvakarbeiders en bestuurslid van de Zweedse sociaal-democraten, en om Ove Fredriksson, de voorzitter van de vakbond van arbeiders in de houtindustrie. Volgens de Estse politie zijn ze in de nacht van woensdag op donderdag op straat overvallen, neergeslagen, beroofd en achtergelaten, waarna ze vermoedelijk zijn doodgevroren. Volgens de commandant van de politie van Tallinn is het 's nachts op straat gevaarlijk in de stad, vooral voor buitenlanders. De criminaliteit is de afgelopen jaren dramatisch gestegen. In de meeste steden in de Sovjet-Unie, Tallinn niet uitgezonderd, zijn plaatselijke mafia's ontstaan. De Zweedse premier Carlsson heeft de dood van beide vakbondsleiders gisteren op een persconferentie bestempeld als “een onherstelbaar verlies voor de Zweedse vakbonden. (Reuter)