Patatfabriek Gerant strandt al na half jaar in Eemshaven

EEMSHAVEN, 25 JAN. De directie van de patatfabriek Gerant in de Eemshaven heeft gisteren voorlopige surseance van betaling aangevraagd bij de rechtbank van Groningen.

Op die manier wil het bedrijf tijd winnen om de lopende onderhandelingen met twee buitenlandse bedrijven, die opereren in de voedingsmiddelensector, af te ronden.

De tachtig personeelsleden zitten thuis. Hun salaris wordt deze maand uitgekeerd door de bedrijfsvereniging.

De grootste financier, de Amro Bank, bleek niet langer bereid kapitaal te verschaffen. De aandeelhouders, de Maatschappij voor Industriele Produkten (MIP), Parnib (Participatie maatschappij van de Nationale Investeringsbank), Atlas Venture, Van der Putten Holding en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM), zien door de ongunstige exploitatievooruitzichten geen mogelijkheden de verliezen te dekken.

Gerant, dat in juni vorig jaar werd geopend, was de eerste industriele vestiging in de Eemshaven. Met de bouw van de fabriek was een bedrag gemoeid van dertig miljoen gulden. Behalve een forse overheidssubsidie stak ook de NOM twee miljoen in het bedrijf. De splinternieuwe fabriek richtte zich op de bovenkant van de markt met haar produktie van 'finest frozen potato products'. Die produktie ligt sinds eind december stil. De NOM heeft 11, 8 miljoen gulden aan aandelen en achtergestelde obligaties in Gerant. NOM-directeur A. van der Hek zei eerder dat er wel degelijk een markt is voor kwalitatief hoogwaardige patat, maar dat er op dit moment wereldwijd sprake is van een overcapaciteit. “Maar binnen een jaar kan de situatie veranderen”, aldus Van der Hek.

Volgens ingewijden had de fabriek nooit mogen worden geopend. De perspectieven voor de werknemers zouden slecht zijn omdat bij de opening al duidelijk was dat de patatmarkt was verzadigd. Kinderziektes bij de start en mismanagement (Gerant richt zich op de Engelse markt waar ook concurrent Friso uit het Friese Oosterbierum zich beweegt en beide produceren ruim 30.000 ton patat per jaar) zouden de oorzaak zijn van de problemen. Van der Hek ontkent dat er iets schortte aan het management van de onderneming.

CNV-districtsbestuurder F. Postma noemt het 'wrang', dat de nog maar een half jaar geleden geopende patatfabriek in de problemen zit. Uitstel van betaling vindt hij in de huidige omstandigheden het beste. Nu wordt er tijd gecreeerd om te onderhandelen met overnamepartners.

    • Karin de Mik