Nummers uit Vlaamse revue Broadway Baby zonder de juiste lading

Voorstelling: Broadway Baby, door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Spelers: Marloes van den Heuvel, Myriam Bronzwaar, Daan van den Durpel, Luc Rogiest en Marc Meersman. Regie: Barrie Stevens. Gezien: 24-1 in de Leidse Schouwburg. Nederlandse tournee t-m 13-4.

De musicalprodukties van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen dwingen doorgaans respect af. Ze staan op een fundament van vakwerk en flair en tonen aan dat buitenlandse hitshows een Nederlandstalige versie vaak uitstekend verdragen. Dit seizoen wijkt men echter met een produktie van die succesformule af: Broadway Baby is een “intieme revue” waarin vijf spelers en drie muzikanten een selectie uit het wereldrepertoire presenteren. De titel is ontleend aan een nummer van Stephen Sondheim; ander materiaal is van meesters als Rodgers en Hart, Lerner en Loewe, Bernstein, Gershwin en Lloyd Webber.

Maar meteen in het titelnummer gaat het al mis. Sondheim schreef een song vol superieur cynisme, die hier als opening van de show een oppervlakkig-vrolijke vertolking krijgt met veel te precieuze pasjes en gebaartjes. Ook de rest van de show lijdt onder die opzettelijke enscenering. Het was regisseur Barrie Stevens blijkbaar niet genoeg als alles gewoon gezongen zou worden; hij wenste hele musical-scenes te reconstrueren, wat met een ensemble van vijf een onbegonnen taak is. Zo ontstaat een hectisch en hybride gedoe met verkledingen, zetstukken en requisieten, waarin geen enkel nummer de goede, vocale lading krijgt.

Daar komt nog bij, dat het zingen in andermans taal onvermijdelijk leidt tot epigonisme. De uitvoerder, van wie niet kan worden verwacht dat hij het idioom van die andere taal volledig onder de knie heeft, staat per definitie bloot aan de vergelijking met het origineel en steekt daarbij bleek af. In de Nederlandstalige produkties, waarin ik deze vijf eerder zag optreden, bewezen ze te beschikken over meer dan voldoende musical-talent. Maar dat is veel beter op zijn plaats in een van die eigen bewerkingen.

    • Henk van Gelder