Leider Iran noemt Bush moordenaar

TEHERAN, 25 jan. - De Iraanse geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei heeft de Amerikaanse president George Bush gisteren omschreven als een “moordenaar en crimineel”.

Tegelijkertijd had hij echter felle kritiek op de Iraakse leider Saddam Hussein.

Khamenei reageerde op beschuldigingen dat Bush opdracht zou hebben gegeven om burgerdoelen in Irak te bombarderen. De geestelijk leider, die werd geciteerd door het Iraanse persbureau IRNA, noemde een dergelijk bombardement een “zeer duidelijke misdaad”. Over Saddam Hussein en zijn militaire commandanten zei Khamenei dat zij Irak in een oorlog hebben gesleurd. “Wat hebben deze mensen die Irak blootstellen aan een invasie Iran nog te zeggen”, aldus Khamenei.

Iran heeft zowel de Iraakse bezetting van Koeweit als het zenden van een Westerse interventiemacht afgekeurd. “Met welk recht heeft u de Iraakse natie tegen haar wil in een oorlog gesleept waarbij u alleen uw ambities nastreeft”, zo zei de Iraanse leider. “Irak heeft gedurende vele jaren huizen, scholen en wegen gebouwd, die nu worden vernietigd door een criminele hand onder het voorwendsel het Iraakse regime uit te schakelen.” (Reuter)