Kamer wil delegatie naar Litouwen sturen

DEN HAAG, 25 jan. - De Tweede Kamer zal zo snel mogelijk een delegatie van zeven of acht leden uit zijn midden naar de drie Baltische landen landen Estland, Letland en Litouwen sturen.

De vaste commissie voor buitenlandse zaken heeft dat gisteren besloten. Over het precieze tijdstip en samenstelling moet nog met het presidium van de Kamer worden overlegd.

Het voorstel is gedaan door het Kamerlid Eisma van D66, die argumenteerde dat hiermee een duidelijk politiek signaal in de richting van Moskou wordt gegeven, namelijk dat men het onafhankelijkheidsstreven van de drie staten accepteert en ondersteunt.

Daarnaast moet de delegatie de mensen in de drie landen een hart onder de riem steken bij hun de afgelopen tijd twee keer bloedig onderdrukte pogingen tot democratisering.

Eisma's plan werd door alle fracties overgenomen. Enkele leden van de commissie voor buitenlandse zaken hadden al uitnodigingen voor een bezoek aan Litouwen. Essentieel is dat de autoriteiten van de Sovjet-Unie een visum geven.