IBM helpt Aeroflot met reserveringssysteem

MOSKOU, 25 JAN. De Amerikaanse computergigant IBM heeft een principe-overeenkomst gesloten met de luchtvaartmaatschappij Aeroflot voor de levering van een computergestuurd reserveringssysteem.

Dat is gisteren bekend gemaakt tijdens een gezamenlijke persconferentie van Sovjet-president Michael Gorbatsjov en president-directeur Michael Armstrong van IBM.

IBM, de grootste computerfabrikant ter wereld, maakte tegelijkertijd bekend een dochteronderneming in de Sovjet-Unie te vestigen die zich zal richten op marketing van IBM-produkten en onderhoud van het reserveringssysteem. De nieuwe onderneming zal een honderd procents-dochter worden van IBM. Tot nu toe moesten Westerse dochterondernemingen in de Sovjet-Unie een joint-venture aangaan met een Sovjet-partner.

Als onderdeel van de overeenkomst beloofde IBM 40.000 personal computers te leveren aan scholen in de Sovjet-Unie. Ook zal IBMSovjet-computerfabrikanten helpen de nieuwste computertechonologie onder de knie te krijgen. Beide partijen voeren nog gesprekken over de assemblage van IBM-computers in de Sovjet-Unie, mogelijke IBM-scholingsprogramma's en Russisch-Amerikaanse projecten voor de ontwikkeling van software.

IBM wilde niet zeggen hoeveel geld met de verschillende afspraken is gemoeid, maar wees erop dat de overeenkomst voor de automatisering van Aeroflot verreweg het belangrijkste is. IBM zal de luchtvaartmaatschappij geleidelijk automatiseren zodat uiteindelijk aansluiting op de Westeuropese computernetwerken voor vliegtuigboekingen, zoals Galileo en Amadeus, mogelijk zal zijn.

De overeenkomsten zijn nog niet helemaal rond. Delen van de levering vallen waarschijnlijk onder de COCOM-regels, het regime dat de Westerse export van hoogwaardige technologie naar de Sovjet-Unie reguleert. Bovendien moet de financiering nog worden geregeld.