Furieuze Becker maakt einde aan opmars Patrick McEnroe; Lendl weerstaat twee matchpoints

ROTTERDAM, 25 jan. - Ivan Lendl staat zondag in zijn negentiende Grand-Slamfinale.

De Tsjechoslowaak kwalificeerde zich vanochtend voor de eindstrijd van de open Australische tennisstrijd ten koste van de favoriet Stefan Edberg, hoewel hij in de vierde set tot twee keer toe een matchpoint van de Zweed moest afwenden. Lendl komt zondag uit tegen Boris Becker, die in vier sets een einde maakte aan de aspiraties van de in Melbourne ver doorgedrongen Patrick McEnroe.

Lendl wankelde in de vierde set, maar uiteindelijk hervond hij zijn ritme. De gewezen nummer een van de wereldranglijst wist een tiebreak af te dwingen, zegevierde in die 'verlenging' met 7-3 en trok uiteindelijk toch de partij naar zich toe: 6-4, 5-7, 3-6, 7-6, 6-4. De eerste halve finale werd niet gekenmerkt door grote schoonheid. Lendl noch Edberg, die in augustus de eerste plaats op de wereldranglijst van zijn tegenstander overnam, liet zijn beste spel zien. Twee weken tennis in de hitte moet beiden kwetsbaar hebben gemaakt. De slagen waren minder zuiver en minder krachtig dan anders. Beide toppers bleken onvoldoende in staat van elkaars oneffenheden te profiteren.

De nederlaag vormde voor Stefan Edberg een forse teleurstelling. Vorig jaar kon hij Lendl door een blessure in de finale geen verzet bieden en moest hij de strijd staken; nu verspeelde hij een vrijwel zekere finaleplaats in de vierde set. Niemand gaf tot de tiende game van die reeks iets voor de kansen van Lendl. Edberg liet de in het nauw gedreven opponent echter ontsnappen. Een backhand-volley van de Zweed kwam in het net. Op het tweede matchpoint serveerde hij een dubbele fout.

Vanaf dat moment had Edberg zijn zenuwen niet langer in bedwang. Lendl, die in de tweede en derde set volstrekt kansloos leek, verkreeg het initiatief en forceerde de partij in zijn voordeel. “Als je er zo dicht bij bent, komt de klap hard aan”, sprak de gedesillusioneerde Edberg. De Zweed, die in 1985 en 1987 zegevierde, kon de nederlaag slechts zichzelf verwijten. Hij sloeg maar liefst elf dubbele fouten, waarvan twee in de cruciale tiende game van de vierde set. “Dat is me de hele week al overkomen.”

Mogelijk is het een klacht die typerend is voor een verliezer, maar Edberg verweet Lendl te veel pauze tussen de games te hebben genomen. “Dat is niet goed voor het tennis”, meende Edberg. “Onze partij verliep heel erg traag. De scheidsrechter had daar beter op moeten toezien.”

Becker etaleerde vanochtend in de halve finale een langdurige woede-uitbarsting zoals die veelvuldig bij de broer van zijn opponent voorkomt. Patrick McEnroe, nummer 114 van de wereldranglijst, begon vrij nerveus aan het treffen, maar wist reeds in de eerste set een achterstand van 3-0 ongedaan te maken. Door vooral goed loopwerk wist hij alle slagen van Becker te retourneren en daarmee bovendien op succesvolle wijze het spel te vertragen. Dit alles tot groot ongenoegen van Becker die furieus tekeer ging tegen cameramensen, fotografen en de scheidsrechter. McEnroe bleef evenwel onverstoord spelen en trok via 7-2 in de tiebreak de eerste set naar zich toe.

Dat luidde evenwel onmiddellijk de nederlaag in van McEnroe. De jongere broer van John McEnroe miste in het vervolg het antwoord op de brute kracht waarmee Becker het spel dicteerde. Maar liefst 23 aces produceerde de Duitser die met de zege van 6-7, 6-4, 6-1, 6-4 nu voor het eerst in de finale van de open Australische kampioenschappen staat. In het verleden wist hij nooit verder door te dringen dan de kwartfinales.

Patrick McEnroe kan terugkijken op een zeer geslaagde titelstrijd, waarin hij als zeer ervaren dubbelspeler voor het eerst ook in het enkelspel zijn kwaliteiten toonde. Weliswaar kende hij ook een zeer gunstige loting. Op zijn weg naar de halve finale ontmoette hij in de Amerikaan Jay Berger een geplaatste speler (18) en had hij vervolgens in een lange vijfsetter de handen vol aan de Italiaan Caratti, die in de vierde ronde nog ontsnapte aan Richard Krajicek. De Nederlander zal nog lang terugdenken aan dat duel, waarin hij op onbegrijpelijke wijze de winst aan zijn tegenstander moest laten. En gezien de verdere ontwikkelingen was er een gerede kans dat hij vanochtend in de halve eindstrijd tegen Becker had gestaan.