Francaise Bonaly verrast in Sofia Duitse kunstrijdsters

SOFIA, 25 jan. - Surya Bonaly, afkomstig van het eiland Reunion in de Indische Oceaan, heeft de verzamelde Duitse concurrentie verrast op de Europese titelstrijd kunstrijden in Sofia.

De in Parijs woonachtige 17-jarige Bonaly legde voor Frankrijk beslag op de gouden medaille. De Duitse rijdsters Grossmann en Kielmann eindigden respectievelijk als tweede en derde.

Bonaly nam haar aangeboren gratie en explosiviteit van Reunion mee naar Frankrijk en bekoorde daarmee de jury. Het Franse eiland verwierf vorig jaar bekendheid door voetballer Milla, die er zijn laatste voetbaldagen sleet voor hij onverwacht de WK-ster van Kameroen werd.

Bonaly verwezenlijkte vijf drievoudige sprongen in haar lange kur. Een zesde mislukte omdat ze met twee schaatsen tegelijk op het ijs terecht kwam, voor de zevende maakte ze haar enige grote fout door een valpartij. Die was niet fataal, omdat Europees kampioene Grossmann teleurstelde en eveneens ten val kwam.

Bonaly volgt als ijskoningin Katarina Witt, Claudia Leistner en Evelyn Grossmann op. Na de wereldtitel voor junioren veroverde ze voor duizend toeschouwers haar tweede belangrijke kampioenschap dit seizoen. Bonaly startte als eerste en werkte een buitengewoon fraaie oefening af. Grossmann, die dinsdag na de korte kur eerste stond, kon die prestatie lang niet evenaren.

Bij de ijsdansers, die met de wals en quickstep de verplichte dansen afwerkten, leiden twee Sovjet-paren na de eerste van drie dagen. De titelhouders Marina Klimova en Sergei Ponomarenko waren volgens de jury even goed als Maja Oesova en Alexander Zjoelin.