Fondsen voor transplantatie van longen

ROTTERDAM, 25 jan. - Longtransplantaties kunnen de komende jaren worden betaald uit het budget voor de ontwikkelingsgeneeskunde.

Dat staat in een gisteren aan staatsecretaris Simons (volksgezondheid) uitgebracht advies van de Ziekenfondsraad. De raad heeft het Academisch Ziekenhuis Groningen en het St Antoniusziekenhuis in Nieuwegein aangewezen als de centra waar in totaal ongeveer twintig transplantaties per jaar mogen plaatsvinden.

De raad vindt dat alleen de directe kosten van een transplantatie (ongeveer 300.000 gulden) uit het budget moeten worden betaald. De nog steeds hoge kosten na een jaar, onder andere voor de levenslang noodzakelijke medicijnen, zouden uit de AWBZ moeten worden betaald. Tot nu toe zijn in Nederland in anderhalf jaar tijd zeven longtransplantaties verricht. Een van de patienten is inmiddels overleden. Uit internationale gegevens blijkt dat een jaar na de operatie 68% van de enkelzijdig en 38% van de dubbelzijdig getransplanteerde patienten nog in leven is. Het Nederlandse harttransplantatieprogramma kent een eenjaarsoverleving van 90%.