'Duitsers vergrootten bereik Scud'

BERLIJN, 25 jan. - Duitse bedrijven hebben een bijdrage geleverd aan de verbetering van de Scud-raket, het Iraakse wapen dat is ingezet tegen doelen in Israel en Saoedi-Arabie.

Er zijn inmiddels juridische procedures begonnen tegen twee bedrijven die betrokken zouden zijn geweest bij de constructie van de Iraakse raketten. Een hoge gerechtelijke functionaris, die zijn identiteit niet in de krant wilde hebben, verklaarde: “Ik heb er geen twijfel over. Na alles waar ik achter ben gekomen door mijn onderzoek en na alles wat ik als achtergrond heb gekregen, is het hoogst waarschijnlijk dat Duitse bedrijven deze technologie hebben geleverd.” De functionaris weigerde namen van bedrijven te noemen.

Lutz Stavenhagen, adviseur van de bondskanselier voor de inlichtingendienst, heeft bevestigd dat Duitse bedrijven in 1986 of 1987 betrokken waren bij de verbetering van de Scud. “Duitse technici hebben op illegale wijze meegewerkt aan het vergroten van de reikwijdte van de Scud”, aldus Stavenhagen. Daarbij zou het gaat om een vergroting van 350 naar 800 kilometer. Ook Stavenhagen wilde geen namen van bedrijven noemen.

In Karlsruhe stelt de openbare aanklager een onderzoek in naar de activiteiten van het bedrijf ABC uit Stutensee. Het onderzoek moet vaststellen of dit bedrijf strafbare feiten heeft gepleegd door rakettechnologie te leveren. Het bedrijf wilde geen commentaar leveren op de beschuldigingen. Ook de openbare aanklager in Bielefeld is met een onderzoek bezig.

In Munchen heeft het luchtvaartbedrijf MBB beschuldigingen van een Beierse politicus, de FDP-er Josef Gunbeck, tegengesproken dat het bedrijf betrokken zou zijn bij de produktie van Scud-raketten in Irak. (AP)