Dialoog tussen christenen en moslims ernstig verstoord

BILTHOVEN, 25 jan. - De dialoog die christenen en moslims in de loop der jaren moeizaam hebben opgebouwd, wordt door de Golfcrisis ernstig bedreigd. De oude stereotypen van christenen over moslims zijn weer teruggekeerd.

Dat zei de voorzitter van de Raad van Kerken, D. C. Mulder gisteren tijdens een spreekbeurt in Bilthoven. Volgens Mulder wordt de islam te gemakkelijk gelijkgesteld aan de fundamentalistische islam, aan de islam van Saddam Hussein. “Christenen vergeten dat de islam geen monolitisch blok is en niet geidentificeerd kan worden met haar rechterflank”, zei hij.

A. van Bommel van het Moslim Informatie Centrum verbaast het niet dat de dialoog tussen christenen en moslims wordt bedreigd, omdat deze in Nederland nog “een erg wankele basis” heeft. Hij erkende dat het vooral de moslims zijn die zich erzake terughoudend hebben opgesteld. Vanuit de kerken zijn keer op keer op keer allerlei initiatieven genomen, aldus Van Bommel.

Islamitische organisaties willen op korte termijn een gesprek met vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap in Nederland. Volgens R. Naftaniel, directeur van het Centrum voor informatie en documentatie Israel (CIDI) heeft dat gesprek op korte termijn plaats. “De moslimgemeenschap in Nederland mag niet de zondebok worden van de politiek van Saddam Hussein.”