De Benedetti verliest slag in strijd om uitgever Mondadori

ROME, 25 JAN. In de voortdurende strijd om de uitgeverij Mondadori, de grootste van Italie, heeft Silvio Berlusconi een belangrijke overwinnig geboekt op zijn rivaal Carlo De Benedetti.

Het Hof van Appel in Rome heeft gisteren bepaald dat De Benedetti geen recht heeft op een omstreden pakket aandelen.

Medewerkers van Berlusconi hebben in een eerste reactie gezegd dat de twee partijen samen naar een oplossing moeten zoeken. Maar verwacht wordt dat Berlusconi in ieder geval weer het roer in handen wil nemen bij Mondadori. Dat zou de derde wisseling aan de top zijn binnen een jaar.

De Benedetti heeft laten weten dat hij in cassatie zal gaan tegen de uitspraak van het Hof, dat gisteren een arbitrage-uitspraak van juni vorig jaar ongedaan maakte. De beurs in Milaan reageerde met een koersdaling van vijf procent voor de aandelen CIR, de overkoepelelende holding van De Benedetti.

Inzet van de juridische strijd zijn de aandelen van de familie Formenton. Volgens de arbitrage-uitspraak van juni moest deze familie een overeenkomst uit 1988 met De Benedetti honereren en haar belang aan hem verkopen. De familie Formenton had gezegd dat zij de overeenkomst ontbonden achtte, omdat De Benedetti in stilte had geprobeerd de controle over Mondadori te krijgen.

Het Hof van Appel in Rome bepaalde gisteren echter dat deze overeenkomst een onverbrekelijk onderdeel was van een totaal van afspraken dat ongeldig werd verklaard.

Na ruim een jaar strijd om Mondadori, een prestigieuze boekenuitgever die ook eigenaar is van La Repubblica, de weekbladen L'Espresso en Panorama en een reeks regionale bladen, is nu een uiterst onzekere situatie ontstaan.

Berlusconi heeft met zijn bondgenoten, de familie Formenton en de familie Mondadori, een meerderheid van tegen de zeventig procent in de financiele holding Amef, die net iets meer dan vijftig procent van de aandelen Mondadori heeft. Met het pakket van Formenton zou De Benedetti de meerderheid in Amef hebben. Toch blijft De Benedetti de meerderheid houden van de preferente aandelen Mondadori, en zou daarom op een buitengewone aandeelhoudersvergadering de baas zijn.

De situatie wordt nog gecompliceerder doordat Berlusconi volgens de onlangs aangenomen mediawet geen kranten mag bezitten omdat hij al drie nationale tv-zenders heeft. Er wordt nu gespeculeerd op een opsplitsing van Mondadori, waarbij Berlusconi de afdeling kranten en tijdschriften zou verkopen aan De Benedetti of aan een bevriende ondernemer. Bronnen bij Mondadori hebben erop gewezen dat zoiets in strijd zou zijn met de concentratietendens in de internationale uitgeverswereld en daarom schadelijk zou zijn voor het bedrijf.

    • Marc Leijendekker