Bond tegen aparte NS-cao

UTRECHT, 25 JAN. De Nederlandse Spoorwegen willen 'bijzondere voorwaarden' voor hun werknemers in het goederenvervoer en bij het Spoorwegpensioenfonds bespreken in het komende CAO-overleg. Dat blijkt uit CAO-voorstellen van NS, gepubliceerd in het NS-blad Koppeling.

De Vervoersbond FNV vindt dat de Nederlandse Spoorwegen “op voorhand een bom leggen” onder het overleg door te spreken over aparte voorwaarden voor het goederenbedrijf. Ook de andere vakbonden bij NS, de vervoersbond CNV en de FSV, zijn tegen onderling afwijkende arbeidsvoorwaarden voor NS-personeel.

W. Korteweg, bestuurder van de Vervoersbond FNV, wijst erop dat een aparte CAO voor het goederenbedrijf van NS in strijd is met recente toezeggingen van de NS-top. Een woordvoerder van NS bevestigt dat.

De bestaande CAO biedt echter de mogelijkheid om tussentijdse wijzigingen aan te brengen in gevallen van “uiterste noodzaak”. Dat is van belang omdat de spoorwegen bezig zijn met een omvangrijke reorganisatie van het verliesgevende goederenvervoer. De NS willen daarom in de komende onderhandelingen vastleggen dat er sprake is van “uiterste noodzaak” als de gevolgen van de reorganisatie nopen tot aangepaste arbeidsvoorwaarden voor NS-Goederen.

Korteweg wil die “optische truc” niet accepteren. CNV-onderhandelaar J. van der Kamp stelt dat miljardeninvesteringen in de railinfrastructuur er niet toe mogen leiden dat werknemers daarvoor moeten bloeden met een minder goede CAO dan de rest van het bedrijf.