Beurs verwacht hoger bod op aandeel NatNed

AMSTERDAM, 25 JAN. Handelaren op de Amsterdamse beurs en beleggers gaan er van uit dat het bod op aandelen Nationale-Nederlanden zal worden verhoogd bij omruil van stukken in de beoogde combinatie met NMB Postbank.

De opschorting van de handel in aandelen Nationale-Nederlanden en NMB Postbank, gistermiddag, heeft tot grote verwarring geleid. Op de beursvloer gonsde het vandaag van de speculaties over de voortgang van de voorgenomen fusie tussen de bank en de verzekeraar. “Sinds gisteren gaan er de meest wilde geruchten”, aldus een bankier. “De markt is in opperste verwarring”, meent een ander. De markt wacht met ingehouden adem op de officiele bekendmaking van de omruilverhouding aanstaande maandag. “Volgens mij moet het spel nog beginnen”, aldus een beursanalist.

Nu de handel in de aandelen van beide ondernemingen is opgeschort gaan de meeste handelaren en beleggers er van uit dat de aandeelhouders Nationale-Nederlanden bij de omruil in de nieuwe combinatie meer voor hun stukken terugkrijgen ten koste van de aandeelhouders NMB Postbank. Daarnaast deden speculaties de ronde over de mogelijkheid van een bod door een andere verzekeraar op een deel van de aandelen, en werd het eveneens mogelijk geacht dat de beide fusiepartners niet zullen toegeven aan de druk en bij hun oorspronkelijke plannen zullen blijven.

Omdat de handel is opgeschorst, is een aanpassing van de oorspronkelijke biedingsvoorwaarden echter het meest voor de hand liggend, zo redeneren de meeste beursdeskundigen. “Het enige substantiele wat ze tot nu toe bekend hebben gemaakt, is de omruilverhouding”, aldus een marktanalist, “De ondernemingen hebben zelf verzocht om de notering op te schorten, dus het kan vrijwel niets anders zijn dan een aanpassing van de omruilverhouding”.

Bij een aantal handelaren bestond ergernis dat de handel in het gunstigste geval nog tot maandag is opgeschort. “Als er iets aan de hand is, zeg dan meteen wat er loos is. Typisch Holland om dan de handel maar twee dagen plat te leggen”, aldus een analist.

Bij handelaren op de beursvloer bestond wel enig begrip voor de lange duur duur van de maatregel, hoewel met het opschorten van de handel in Nationale-Nederlanden een belangrijke smaakmaker van de beurs wegviel. Overigens gaf de Britse effectenmakelaar Warburg vanochtend nog wel enkele aanbiedingen in Nationale-Nederlanden in het Londense automatische handelssysteem af, maar gehandeld werd er niet en in de loop van de ochtend werd de notering van de aandelen ook in de City opgeschort.

De drukke handel in Nationale-Nederlanden in de afgelopen weken, waarbij de koers met guldens tegelijk opliep en miljoenen aandelen van eigenaar wisselden, is naar verwachting van de beursvloer scherp in de gaten gehouden door de afdeling “Stockwatch” van de effectenbeurs. De mogelijkheid dat het controlebureau van de beurs een onderzoek heeft ingesteld naar mogelijke handel met voorkennis, wordt eveneens opengehouden. De beurs doet, zoals altijd in dit soort gevallen, geen mededelingen over een mogelijk onderzoek.

Over een mogelijk gezichtsverlies van de bestuursleden van Nationale-Nederlanden en NMB Postbank zijn de meningen verdeeld. Met name bestuursvoorzitter Van Rijn van Nationale Nederlanden en het financiele bestuurslid Jacobs hebben sinds de bekendmaking van het bod stelselmatig onderstreept dat van een mogelijke aanpassing geen sprake kon zijn.

“Je hoort van veel kanten dat het een nederlaag is voor het management van Nationale”, aldus een beursanalist, “Maar ze kunnen er toch moeilijk bezwaar tegen hebben dat de aandeelhouders van Nationale er bij aanpassing van het bod op vooruit gaan. De nederlaag ligt dan eerder bij NMB Postbank.”