Betere stemming beurzen stimuleert aandelenkoersen

ROTTERDAM, 25 JAN. Gestimuleerd door hogere koersen op de aandelenbeurzen van New York en Tokio, openden de Europese beurzen vanochtend met hogere noteringen. In Amsterdam bleef een gistermiddag ingesteld verbod op handel in Nationale-Nederland en NMB-Postbank van kracht.

AMSTERDAM Geholpen door hogere koersen op Wall Street en door een oplopende Japanse beurs, waren de Nederlandse aandelen vanochtend slechts fractioneel hoger. In het zicht van het weekeinde onstond na de koersstijgingen van gisteren vandaag terughoudendheid en bereidheid tot winstneming.

Evenals gisteren wist de bankencombinatie ABN-Amro opnieuw aan de koers toe te voegen. De prijs steeg inmiddels tot 32, 60 gulden. Zoals in onze editie van gisteren al vermeld, werd de handel in aandelen Nationale-Nederlanden en NMB-Postbank donderdag even na het middaguur opgeschort. De directies van de beide bedrijven hadden de beurs hierom gevraagd in verband met het mogelijk vroegtijdig uitlekken van de inhoud van het prospectus. Maandag zullen nadere mededelingen worden gedaan door beide fusie-kandidaten.

Inmiddels komen er steeds meer aanwijzingen dat de nieuwe combinatie van plan zou zijn het aanbod aan aandeelhouders N-N te verhogen. Aegon zou evenmin met het bod willen instemmen als het met tien gulden zou worden verhoogd. Dit verzekeringsaandeel moest na de stijging van 4, 30 tot 115, 80 gulden donderdag 's middag weer negen dubbeltjes prijsgeven op 114, 90 gulden. Aegon bereikte vanochtend een top op 116 gulden, maar die koers hield niet lang stand.

Koninklijke Olie en Unilever waren vanochtend in opmars met respectievelijk zes en vier dubbeltjes naar 124, 40 en 146, 30 gulden. De CBS-stemmingsindex was om 12.30 uur tegen de middag 0, 75 procent hoger op 79, 6.

NEW YORK Gedreven door de verwachting dat verdere verlaging van de rentetarieven nabij is, liepen de aandelenkoersen op Wall Street gisteren verder op. Bij ruime handel ontstonden over een breed front koersstijgingen; vooral de 'blue chips' stonden in de belangstelling. IBM, dat eerder meevallende vierde kwartaalresultaten bekend maakte, trok verder aan met 15-8 naar 1207-8 dollar. Het Dow Jones koersgemiddelde voor industrie-aandelen nam met 24, 01 punten toe tot 2.643, 07, een winst van 0, 9 procent. De beursomzet was met 223, 2 miljoen verhandelde aandelen bijna op het peil van vorige week vrijdag, toen op de eerste beursdag na het uitbreken van de Golfoorlog het volume 226, 8 miljoen stuks bedroeg.

De stemming op Wall Street blijft intussen onder invloed staan van de oorlogskansen en de daarmee samenhangende onzekerheden.

TOKIO De Japanse aandelenkoersen koesterden zich vandaag in een vaster Wall Street en in de tot dusver voor de coalitiestrijdkrachten redelijk gunstig verlopende Golfoorlog. Ook de toegenomen kans op lagere interesttarieven blijft Japanse beleggers naar de beurs lokken. Het merendeel van de fondsen op de Tokiose beurs sloot vandaag op flink hogere noteringen. Het beursvolume lag met 400 miljoen verhandelde aandelen op hetzelfde niveau als gisteren. Het Nikkei-225-koersgemiddelde kon 304, 24 punten oplopen naar 23.573, 25, een toename van 1, 3 procent.

De zware industrie stond vandaag ruim in de belangstelling en vooral de scheepsbouwaandelen en staalwaarden lieten fraaie koersstijgingen zien.

LONDEN De Britse aandelen openden vanochtend overwegend prijsdhoudend. De algemene koerstrend neigde naar de positieve kant, daarin gesteund door hogere koersen in New York en Tokio. Een domper op de stemming was gisteren al ontstaan door een bericht van het brouwerijconcern Bass, dat liet weten de toekomst somber in te zien.

Niettegenstaan een meer optimistische stemming elders op de wereld, veroorzaakte dit terughoudendheid. Behalve een koersdaling voor Bass honoreerde de beurs dit met lagere noteringen voor andere brouwers en met vrije-tijdbesteding gelieerde ondernemingenen. Vlak na het begin van de handel was het FT-100 gemiddelde ruim vier punten hoger op 2.103, om halverwege de morgen af te brokkelen naar 2.100.

FRANKFURT De voorbeurshandel in Duitse aandelen vond plaats op hogere prijzen als gevolg van de stemmingsverbetering die uitstraalde van New York en Tokio. Bij opening bleef de vastere trend gehandhaafd en vele fondsen lieten een koersstijging zien. Onder andere Siemens, Deutsche Bank en Bayer verbeterden. De Dax-30-index, die gisteren ruim een procent omhoog ging, liep na de opening verder op naar 1.382 maar viel daarna weer terug naar 1.379.

PARIJS De Franse aandelenhandel begon vandaag op licht hogere koersen bij dunne handel en richte de aandacht op de verwachting van verdere rentedaling. De marktstemming werd echter getemperd door het vooruitzicht van een matige winstontwikkeling bij verscheidene Franse bedrijven. Bankaandelen waren doorgaans hoger. Beursfavoriet Eurotunnel bleef gevraagd en werd 1, 30 frank duurder verhandeld op 44, 40 frank. De CAC-40-index was halverwege de morgen ruim 10 punten hoger op 1.564.

BRUSSEL De Belgische aandelenbeurs opende vanochtend onveranderd. Bij een gering handelsvolume bleven de koersen van vele aandelen zich binnen nauwe marges bewegen. Gebrek aan kooplust tekende de terughoudende stemming.