Wetenschappelijk lunapark

Een universitair persvoorlichter is iemand die namens de wetenschap de telefoon aanneemt en daarna de journalist belooft terug te bellen met de verlangde inlichting.

Meestal is dat een telefoonnummer van een deskundige. Op diens autoriteit wordt dan de situatie in de Golf geduid, gespeculeerd over de schade aan recent gestolen oude meesters of wordt een nieuwe fobie geintroduceerd. Het ontslaat de journalist van bibliotheek- of archiefbezoek. Het vergt slechts de geringe inspanning van het belangstellend vragen: O, ja? Hoe komt dat? En: Hoe lang is dat al zo? Ze zijn bekend van radio en tv - de Amerika-deskundige, de expert Assyrisch pottenbakken. In hun studeerkamertrui worden ze onder de tv-lampen geplaatst en gemaand: Wilt u vanaf nu zo min mogelijk intellectueel twijfelen, professor?

In Utrecht kunnen de zestien (!) persvoorlichters naar huis, want zij hebben hun kaartenbakje onder de titel Mag ik dr. Clavan even? in boekvorm uitgegeven. Per trefwoord staan de specialismen afgedrukt. Iedere professor heeft ook telefoon, want “dat maakt het mogelijk direct contact met hen op te nemen”. De Utrechtse voorlichters kennen hun doelgroep. Zij doen hun best om de zaken zo begrijpelijk mogelijk voor te stellen. Het is een hilarisch boekje dat duidelijk maakt dat het streven naar “maatschappelijk relevant” onderzoek uit de jaren zeventig volop is geslaagd.

Nemen wij de A: Voor Aapmens belle men dr. L. Theunissen. Voor Aardverschuivingen dr. M. Wortel. Voor Angst prof. H. van Engeland, zij het dat men bij Angst voor Tandarts beter prof. F. Bosman kan raadplegen en bij Sociale Angst liefst dr. C. Van Dam-Baggen. U wenst inlichtingen over Anorexia Nervosa, Antarctica, Anti-conceptie of -semitisme, dan wel Antillianen? De Rijksuniversiteit Utrecht staat gereed. U wilt een commentaar van de Deskundige Bedplassen? Dr. A. van Londen (zie ook: Wektraining). En dan niet prof.dr. G. de Gast bellen, want die gaat over Beenmergtransplantatie.

Zo gaat het maar door: Borstkanker, Bosnegers, Botanische tuinen. Concubinaat, Condoom, Conflicthantering, Couveusekinderen, Criminaliteit. Doleantie, Donorschap (sperma), Doofheid, Doping, Draagmoederschap.

De alfabetische volgorde maakt van het wetenschappelijk bedrijf een groot lunapark. Franse Revolutie wordt gevolgd door Futurologie en Fysiotherapie bij Paarden. Tussen Gettovorming en Gevangenis staat Geuren. Wat hebben de hooggeleerden Breukink, Hilgevoord en Moerings gemeen? Zij houden zich achtereenvolgens bezig met Hoestdrank voor kalveren, Holisme en Homoseksualiteit bij de politie. Is het toeval dat Pitbullterriers (prof. J. Bouw) en Pinksterbeweging (prof. J. Jongeneel) onder elkaar staan? Is het toeval dat Tatoeages en TBR elkaar opvolgen? En Stress en Stotteren? Slachtofferhulp en Slapeloosheid? Ja natuurlijk. Maar in de krankzinnige verzameling van dr. Clavan is alles mogelijk.

    • Folkert Jensma